Wat is een combisteamer?

Een combisteamer, in de volksmond ook wel een combi-oven genoemd, is een geavanceerde oven die zowel stoom als hete warme lucht gebruikt om voedsel te bereiden en die een aparte boiler heeft voor het genereren van stoom. Een convectie- of heteluchtoven heeft hier slechts een eigen reservoir voor. Deze boiler creëert 100% verzadigde stoom waardoor de temperatuur hoger komt te liggen dan bij reguliere stoom. Ook is het vochtgehalte van de stoom zeer nauwkeurig te bepalen waardoor er heel veel verschillende soorten voedselbereiding mogelijk zijn. Denk hierbij aan:

>  Grillen
>  Bakken
>  Braden
>  Pocheren
>  Stoven
>  Stomen
>  Sous-vide
>  Drogen
>  Verwarmen

In tegenstelling tot een convectieoven blijven kleur, textuur en smaak optimaal bewaard in een combisteamer ongeacht de setting die gekozen wordt. Dit geeft een superieur eindresultaat omdat het voedsel gelijkmatig gebakken wordt en de juiste hoeveelheid vocht behoudt.

Voordelen van een combisteamer

Veelzijdig gebruik – Met een combisteamer kunt u vlees bereiden, vis pocheren, rijst en groenten stomen en brood en gebak perfect bakken. U kunt de temperatuur zo instellen dat de gerechten warmgehouden worden of sous-vide bereid worden.

Voorkomt krimp en droogte – In een convectieoven kan het nog wel eens gebeuren dat een gerecht wat indroogt en krimpt. De toevoeging van 100% verzadigde stoom vanwege de boiler, voorkomt dit waardoor het eten er aantrekkelijk uitziet. 

Smaakbehoud – Die 100% verzadigde stoom zorgt ook voor optimaal smaakbehoud. Voedingsstoffen en kleur blijven ook beter behouden waardoor het eten smakelijker is.

Meer waar voor uw geld – Hoewel een combisteamer prijziger is dan een convectieoven, is hij veelzijdiger in gebruik en levert een combisteamer kwalitatief betere gerechten.

5 Bijzondere mogelijkheden van een combisteamer

De combinatie van hete lucht en verzadigde stoom maakt dat de combisteamer werkelijk een klasse apart is. Naast de gebruikelijke mogelijkheden als het roosteren van vlees en groenten, is het met een combisteamer juist mogelijk om zeer delicate producten en gerechten perfect te bereiden. En dit is waarin een combisteamer zich duidelijk onderscheidt ten opzichte van bijvoorbeeld een convectieoven met vochtinjectie.

combisteamer

Stomen van groenten

Het stomen van groenten is eenvoudig, snel en gezond in een combisteamer. Stoom zorgt ervoor dat voedingsstoffen niet verloren gaan en smaak en kleur behouden blijven. In een combisteamer blijft de temperatuur tijdens het stomen constant zodat broze groenten als bijvoorbeeld broccoli, niet uit elkaar valt.

Bakken van brood

Bak beter brood met stoom! Een combisteamer produceert smakelijk, luchtig brood met een heerlijke knapperige korst. Het begint al tijdens het rijzen. De stoom creëert een stabiele temperatuur waarin het brood goed kan rijzen. Tijdens het bakken zorgt de stoom voor die knapperige korst. Het brood wordt afgebakken in droge hitte en het vochtige laagje op het brood zorgt ervoor dat het het brood heerlijk zacht blijft vanbinnen.

Sous-vide koken

Sous-vide koken is de kunst van het bereiden op een lage, constante temperatuur. Het voedsel wordt eerst gevacumeerd en daarna op een lage temperatuur langzaam gegaard. Het vacumeren zorgt ervoor dat smaak niet verloren gaat. Het grote voordeel van een combisteamer ten opzichte van een regulier sous-vide bad, is dat het voedsel niet in een waterbad hoeft te liggen. De oven reguleert het vochtgehalte zelf en dit zorgt voor een perfect gaar en mals eindresultaat.

Garen van delicate vis- en vleessoorten

Het bereiden van vis en vlees in de oven kan soms resulteren in een droog en brokkelig eindresultaat. Zeker in een professionele keuken op niveau is dit onacceptabel. Door delicate stukken vis en vlees in de combisteamer te bereiden, wordt dit voorkomen en blijft het intact en zeer smakelijk. De toevoeging van stoom in combinatie met droge, hete lucht zorgt er namelijk voor dat vis en vlees niet alleen veel sneller gaar zijn, maar ook dat ze desgewenst een knapperig laagje hebben. Een goed voorbeeld is zalm. In een combisteamer zorgt de combinatie van zeer hete lucht en stoom met een hoog vochtgehalte ervoor dat de vis binnen enkele minuten gaar is, mooi afgebruind en toch bijzonder sappig van binnen zonder dat de textuur verloren is gegaan.

Bereiden van desserts

Als laatste willen we de desserts even noemen. Desserts op basis van melk en/ of room of fruit zijn nog smaakvoller wanneer ze gestoomd worden. Denk hierbij aan cheesecakes, crème caramel, custardpudding of vruchtgebakjes. De zachte textuur van deze ingrediënten vereist een delicate bereiding. Stoom in de combisteamer kan zo ingesteld worden dat desserts keer op keer perfect uit de oven komen.