Met een professionele vacuümmachine – ook wel vacumeermachine genaamd - kunt u food en non-food (!) eenvoudig luchtdicht verpakken. U verlengt de houdbaarheid en kunt uw producten veilig bewaren. Ook op creatief vlak kunt u in uw horeca keuken met een vacuümmachine aan de slag. Een vacuümmachine wordt veel ingezet bij restaurants, hotels, instellingen (zoals ziekenhuizen, scholen etc.), bedrijfskeukens, cateraars, slagerijen, bakkerijen en visverwerkers.

In dit blog leest u:

De voordelen van vacumeren in de professionele keuken
Hoe u uw creativiteit vergroot met een vacuümmachine
Hoe een vacuümmachine werkt

De voordelen van een vacuümmachine

Een vacuümmachine onttrekt de lucht uit een verpakking. Lucht en daarmee ook zuurstof komt niet meer in contact met uw producten. Dit brengt vele voordelen met zich mee. We zetten de belangrijkste voordelen voor de horeca op een rij!

Voordelen van vacumeren:

• Verlengt de houdbaarheid
• Minder verspilling
• Voorkomt kruisbesmetting
• Voedselveilig conform HACCP
• Bespaart in opslagruimte
• Maakt groter inkopen mogelijk
• Behoud en verbeterd productkwaliteit
• Vergroot uw creativiteit

Verleng de houdbaarheid en verspil minder in de horeca

Levensmiddelen die vacuüm zijn verpakt kunnen tot wel 5x langer worden bewaard. Het gewicht, de smaak en de aroma’s worden optimaal bewaard. Doordat de verpakking ontdaan is van zuurstof wordt de groei van bacteriën geremd. U bewaart de producten langer en verspilt minder. Niet voor niets is voedselverspilling nog altijd een hot item in de horeca. Met een vacuümmachine pakt u dit bij de bron aan.

Het is allemaal mogelijk: het vacuüm verpakken van vlees, gevogelte, vis, groente, peulvruchten, koffie(bonen), kaas en vruchten. Zowel rauw als bereid voedsel is geschikt om te vacumeren om de houdbaarheid te verlengen. Maar wist u dat ook vloeistoffen zoals sauzen en bouillons langer bewaard kunnen worden door het te vacumeren? Er zijn zelfs vacuümmachines die de mogelijkheid bieden om de voedingsmiddelen direct in de GN bakken te vacumeren.

In onderstaande tabel geven we u een overzicht van de houdbaarheid van levensmiddelen (regulier bewaard en onder vacuüm)*:

*Dit overzicht geeft een indicatie. De uiteindelijke houdbaarheid is afhankelijk van versheid en eventuele bereiding van het product. Bron: marmelot.com

Koop groter in en vacumeer uw levensmiddelen

De producten die u van uw leverancier ontvangt zijn vaak onhandig verpakt. Ook hierbij biedt een vacumeermachine uitkomst. Door de voedingsmiddelen opnieuw te verpakken met een vacuümmachine, zorgt u voor een hygiënisch verantwoorde verwerking en minder volume van de producten.

U verpakt uw voorraad vacuüm in de portiegroottes die u nodig heeft. Dit geeft ruimte en overzicht in uw (gekoelde) opslag. Verschillende gevacumeerde producten kunt u bij elkaar bewaren zonder bang te zijn voor kruisbesmetting.

Door een vacuümmachine te gebruiken maakt u optimaal gebruik van uw voorraadruimte en u kunt uw producten langer bewaren. Uw leverancier hoeft minder vaak te leveren omdat u grotere hoeveelheden in een keer kunt afnemen. Een duurzame oplossingen die goed is voor uw portemonnee.

Vergroot uw creativiteit met een vacuümmachine

Een goede mise-en-place maakt uw keuken tot een succes. Door uw voedingsmiddelen te vacumeren treft u nog meer voorbereidingen. Hierbij kunt u uw creativiteit de vrije loop laten:

• Marineer
• Impregneer
• Rijp
• Vermals

Vermalsen met een vacuümmachine

Uitgebreide professionele vacuümmachines hebben programma’s voor marineren en vermalsen. Met de vermalsingsfunctie wordt de kamer in de machine voor een bepaalde tijd onder continu vacuüm gehouden. Het product wordt malser doordat de celstructuur van het product wordt afgebroken. Het aanhoudende drukverschil tussen de kamer en de productcellen zorgt hiervoor. Ook met een machine zonder vermalsingsfunctie kunt u de malsheid van vlees bevorderen. Bij vlees dat vacuüm is verpakt gaat het rijpingsproces door, alleen duurt dit veel langer.

Marineren met een vacuümmachine

De speciale marineerfunctie zorgt voor een pulserende vacumeerbeweging. De structuur van het vlees wordt geopend waardoor de marinade maximaal het product kan intrekken. In slechts enkele minuten – in plaats van vele uren – heeft u een perfect gemarineerd product. Een enorme tijdswinst in uw horeca keuken.

Sous vide koken

Door gevacumeerde voedingsmiddelen sous vide te koken, zorgt u voor een constante kwaliteit en perfecte timing. Door deze techniek van vacuümgaren wordt de smaak, structuur, volume en gewicht optimaal behouden. Het waterbad of de steamer heeft tijdens de bereiding een relatief lage en constante temperatuur. Overgaren en aanbranden wordt hierdoor voorkomen. Het resultaat: een constante kwaliteit en minder stress tijdens piekmomenten.

De werking van een vacuümmachine

En nu aan de slag! Hoe werkt zo’n professionele vacuümmachine? Er zijn verschillende soorten vacuümmachine voor de horeca op de markt. Er zijn sealbalken of grotere machines voorzien van een kamer. Met een sealbalk kunt u producten vacumeren zonder extra opties. Een machine voorzien van een kamer geeft u creatieve mogelijkheden. Hoewel dit totaal verschillende apparaten zijn is de basis van vacumeren hetzelfde.

Zo werkt een vacuümmachine:

1. Stel de tijd (seconden) of het percentage van het eindvacuum in
2. De machine zuigt het product vacuüm
3. De verpakking wordt geseald

Luxere apparaten bieden meer mogelijkheden. Deze machines kunnen scherpe producten verpakken zoals saté aan stokjes of voegen gas toe voor extra bescherming.

Welke vacuümmachine is voor mij geschikt?

Elke professionele keuken heeft zijn eigen workflow. Een restaurant zal weer andere wensen hebben dan een cateraar. Welke vacuümmachine voor u geschikt is, is daarom van veel factoren afhankelijk.

Weet u al precies wat uw wensen zijn?

In onze webshop vindt u ons uitgebreide assortiment vacuümmachines en sealbalken.

Schaft u voor het eerst een vacuümmachine aan?

Dan staan onze adviseurs voor u klaar met advies op maat. Via chat, telefoon of mail zijn we direct bereikbaar. Of kom langs in een van onze zes showrooms. Neem contact op.