Het einde van het jaar komt in zicht. Dat betekent dat de feestdagen weer voor de deur staan met alle bijbehorende drukte. Is uw restaurant al voorbereid op de feestdagen? Met onze tips bent u er klaar voor.

Haal de stress uit uw keuken

De feestdagen staan garant voor drukte in horeca keukens. Grote kans dat dit jaar niet alleen het restaurant goed gevuld is, ook exclusieve menu’s voor thuis zijn in trek. Dat vraagt veel van het keukenteam. Hierbij geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Slimme apparatuur helpt daarbij. Vooral slimme warmhoudoplossingen zijn een must tijdens de feestdagen. Zoals warmhoudlades waarin vlees, vis en groenten perfect warm worden gehouden mét behoud van smaak en kwaliteit. Het maakt vooruit werken mogelijk waarbij u uren later stressvrij kunt uitserveren. En dat terwijl de gerechten er uit zien, smaken en ruiken alsof ze net zijn bereidt. Er is hierdoor meer tijd en controle over de opmaak van de borden.

Andere ontzorgende apparaten voor een stressvrije keuken zijn: 

  • Combisteamers: kunnen meerdere bereidingen tegelijk uitvoeren. Ze zijn echte alleskunners in de keuken. De voorgeprogrammeerde bereidingsprogramma's zorgen bovendien voor een constante kwaliteit
  • Regenereerovens: brengen eerder voorbereide en ingevroren gerechten opnieuw tot leven met behoud van kleur- en smaakkwaliteit
  • Salamander grills: de meest multifunctionele grill in zijn soort. Ook geschikt voor ontdooien, warmhouden, glaceren en gratineren
  • Blastchillers en schockvriezers: voor het razendsnel koelen of invriezen van gerechten die later geregenereerd kunnen worden. De smaakkwaliteit blijft hierdoor behouden
  • Groentesnijmachines: snijden groenten een stuk sneller en voorkomen tijdsintensief handarbeid
  • Vacumeermachines: verlengen de houdbaarheid, zijn handig voor het poritoneren van ingrediënten en maken sous-vide koken mogelijk. 

Stel het menu ruim van te voren samen

Gasten alvast lekker maken voor de feestdagen? Stel het feestmenu ruim van te voren samen en communiceer dit alvast. Val op door iets extra aan te bieden. Gasten zijn nu meer dan ooit op zoek naar een bijzondere ervaring en willen in de watten gelegd worden. Verras met nieuwe foodtrends, klassiekers en denk aan veranderende eetgewoontes. 

Hou bovendien rekening met een mogelijk langere levertijd van bepaalde producten. Zorg dat het voorraadbeheer op orde is. Ook groothandels kampen door tekorten met langere levertijden van bepaalde ingrediënten. Sla ingrediënten alvast ruim van te voren in, portioneer ze en verwerk ze eventueel al tot halffabricaat. Bovendien maakt dit vooruit werken mogelijk. Sauzen en soepen kunnen alvast voorbereid en ingevroren worden en wanneer nodig uit de vriezer gehaald en  worden. Dat scheelt weer stress in de keuken. 

Bied de restaurantbeleving ook thuis aan

Is het restaurant volgeboekt? Bied de restaurantbeleving ook voor thuis aan. Van dinerbox tot borrelbox of bubbelbox: een thuisbezorgde box vol lekkernijen is bij uitstek geschikt voor de feestdagen. Maaltijdbezorging is nog altijd een groeiend segment in de horeca. Daar kunt u tijdens de feestdagen goed van profiteren. Maak de ervaring compleet met luxe bezorgmaterialen of lever ‘echt’ servies mee en vraag gasten dit later weer terug te brengen. Maak het bijzonder voor uw gasten! 

Denk van te voren goed na of u maaltijden warm gaat thuisbezorgen of dat gasten de gerechten thuis zelf kunnen opwarmen of afmaken. Warme gerechten wilt u natuurlijk wel warm thuis bezorgen. Dat kan bijvoorbeeld met thermoboxen.

Zorg dat de personeelsplanning op orde is

De feestdagen zijn altijd een uitdaging als het om personeelsplanning gaat. Zorg er daarom voor dat de personeelsplanning ruim van te voren op orde is. Maak het voor het personeel extra leuk om tijdens de feestdagen te werken. Vier kerst samen gewoon wat eerder en wissel de feestdagen af. Wie tijdens kerst werkt, heeft oudjaarsavond vrij. 

Alles op rolletjes met technologie

Maak gebruik van slimme technologische oplossingen om alles op rolletjes te laten lopen tijdens de feestdagen. Zorg dat het betaalsysteem goed werkt. Betalen met telefoon, pin of QR-code? Geen probleem. Voorkom dat gasten lang hoeven te wachten om te kunnen betalen. Overweeg om bestellen mogelijk te maken met behulp van QR stickers. Dat is handig voor gasten om snel drinken bij te bestellen. Blijf wel investeren in voldoende persoonlijk contact tussen de medewerkers en gasten. De feestdagen vragen tenslotte om extra aandacht. 

Dubbelcheck alle apparatuur

Storingen zijn altijd vervelend. Vooral tijdens de drukke feestdagen. Zorg er daarom voor dat alle apparatuur goed werkt. Controleer of de handhelds up-to-date zijn en alle keukenapparatuur technisch in orde is. Het is slim om vlak voor de feestdagen een onderhoudsbeurt in de plannen voor de apparatuur in uw keuken. Zo weet u zeker dat u in ‘the heat of the moment’ niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Gaat er halsoverkop toch iets niet goed in uw keuken? Onze storingsdienst is ook tijdens de feestdagen bereikbaar.