Bij zorginstelling tanteLouise staan de cliënten op één. Dat geldt ook voor de bewoners van Hoogerwaard, een gloednieuwe locatie in het dorpshart van Hoogerheide. In het fraaie restaurant staan gastvrijheid en genieten van het eten hoog in het vaandel. Niet voor niets koos tanteLouise voor de plaatsing van een steengoede, professionele keuken.

Jarenlange ervaring

Johan Schepers, chef-kok in het volledig nieuwe verpleeghuis Hoogerheide, weet er alles van. Met ruim 38 jaar ervaring in deze branche wist hij precies wat hij wilde en nodig had. Door de langlopende samenwerking met ons was het uiteindelijke plan snel opgesteld. Verkoopadviseur Martin Nouse sprong goed in op de eisen van Johan en zijn advies voldeed aan alle wensen: een ruim kookeiland met bakplaat en geïntegreerde frituur plus een goede combinatie van benodigde apparatuur.  

kookeiland tanteLouise

“Een zorgkeuken is nu eenmaal anders dan een horeca keuken.” weet Johan. “Je bedient niet à la carte, maar je wilt wel dat iedereen, zowel bewoners als gasten, niet alleen lekker eten maar ook wat te kiezen heeft. Dus naast de dagschotel voor de bewoners, ook een kleine kaart met hedendaagse gerechten voor bewoners en hun familie, andere bezoekers en ook eigen medewerkers.”

Pilot slimmer koken

De kaart is dus kleiner, maar het wezenlijke verschil zit hem in het logistieke deel. Want hoe krijg je zo snel mogelijk, zoveel mogelijk maaltijden tegelijkertijd de keuken uit en zo snel mogelijk bij alle gasten in het restaurant? Want het zijn dus niet alleen de bewoners, maar ook het personeel en mensen vanuit het dorp die in het restaurant komen eten. Een hele uitdaging, maar dat maakt dit werk juist zo leuk. Johan: “Wat de mensen vaak niet zien, is de rol die de indeling en routing van de keuken dan speelt. Uitgebreid koken op meerdere pitten is bijvoorbeeld onnodig. Een royale kookketel voor soep, een ruime bakplaat om meerdere dingen tegelijk op te kunnen bakken, een frituur en dan twee pitten om op te koken werkt dan vele malen beter dan een groot fornuis.”

Het kookeiland is dan ook echt het oogappeltje van Johan. Hier houdt hij controle over wat er gemaakt wordt en hoe de keukenbrigade werkt. Kwaliteit en controle zijn van essentieel belang om te zorgen dat het eten echt lekker is. Naast professionele apparatuur is overzicht heel belangrijk. De keuken van tanteLousie Hoogerwaard heeft dit allemaal en meer. Mooie combisteamers, een koelwerkbank en ruime koel- en vriescellen maken de keuken tot het neusje van de zalm.

keuken tanteLouise

“We bereiden de maaltijden in Hoogerwaard op een andere manier dan we gewend waren. We zijn een pilot gestart om te kijken hoe we onze bewoners en onze gasten nog beter een heerlijke maaltijd kunnen voorschotelen. Op de afdelingen staan nu regenereerovens waar we koelverse maaltijden kunnen klaarmaken voor al die bewoners die niet in het restaurant maar gezamenlijk in hun huiskamer eten. Uiteraard is er ook keuze in het restaurant en kunnen cliënten op hun kamer ook kiezen, maar de combinatie van een vaste dagmaaltijd met een ‘kleine kaart’ maakt het goed werkbaar voor de keukenbrigade. Want ook in de zorgkeuken is personeelstekort een ding. Efficiëntie en slim werken zijn daarom heel belangrijk,” aldus Johan.

quote johan schepers

Eten is beleven

Maar het allerbelangrijkste wat Johan betreft is het plezier en de smaak waarmee mensen eten. Op veler verzoek is het bijvoorbeeld elke woensdag frietdag. De dag ervoor worden de frieten gemaakt van verse aardappelen die ze op woensdag afbakken op de juiste temperatuur. De lekkerste friet komt tenslotte uit eigen frituur! In overleg met Hakvoort Professional is daarvoor de juiste apparatuur geplaatst, zodat iedereen nu denkt dat Hoogerwaard zijn eigen cafetaria heeft.

De zorgkeuken in Hoogerwaard voldoet aan specifieke eisen op het vlak van hygiëne en veiligheid. Wij hebben meer dan dertig jaar ervaring op dat gebied en aan alles is gedacht. In de samenwerking met tanteLouise komen ervaring en expertise in twee verschillende branches samen. Johan: “Het spreekt voor zich dat een professionele zorgkeuken zoals die nu in Hoogerwaard staat ons enorm helpt. Minstens zo belangrijk zijn de passie en het werkplezier van de koks en de rest van de keukenbrigade. Daar moeten we zelf voor zorgen. Door het beste van die beide werelden bij elkaar te brengen, kunnen we onze bewoners en alle andere gasten optimaal laten genieten van eerlijk en heerlijk eten. Eten moet een beleving zijn, voor de bewoners én het personeel.”  Als het zorgpersoneel de handen, voeten, oren en ogen van de organisatie zijn, dan is de keuken het kloppende hart en een goedgevulde maag!

Benieuwd naar nog meer foto's van dit project? Klik hier om ze te bekijken