“Leskeukens zijn echt wezenlijk anders dan horeca keukens. De insteek voor het vervangen of nieuw plaatsen van een leskeuken in een school is namelijk heel verschillend in vergelijking met een keuken in een restaurant. Factoren als de hoeveelheid leerlingen en docenten, het soort onderwijs dat er gegeven wordt, veiligheid voor die kinderen en de duurzaamheid van het materiaal en de apparatuur zijn van veel groter belang dan bijvoorbeeld een snelle turnover van voedselbereiding zoals in een restaurant. Hierdoor ga je het proces van adviseren, ontwerpen en installeren heel anders in.”

quote ben maarse

Eigenschappen leskeukens

Leskeukens kenmerken zich door zeer sterke, maar ook geluiddempende materialen als volkern en soft-close lades en kastjes. Hierdoor gaan leskeukens zeer lang mee, met gemak meer dan 20 jaar. De leerlingen die in de leskeukens staan, gaan niet altijd heel voorzichtig om met het meubilair en de apparaten en die moeten dan ook tegen een stootje kunnen. Leerlingproof dus. Daarnaast moet de routing van een leskeuken onderwijsgericht zijn. De docent moet goed overzicht kunnen hebben om alle leerlingen instructies te kunnen geven en te begeleiden. Maar ook in geval van nood moet er ruimte zijn om snel te kunnen reageren.

Ben: “En dat is iets waar onze jarenlange ervaring écht het verschil maakt in het ontwerpproces. Wij begrijpen als geen ander waar de uitdagingen in een leskeuken zitten, maar ook hoe je evengoed het maximale uit de ruimte kunt halen. Vaak heeft de klant wel een bepaald idee, maar is de invulling niet kloppend. Wij kunnen dan vanuit onze ervaring heel goed laten zien hoe de leskeuken het beste ontworpen kan worden en de klant het vertrouwen geven dat we snappen wat er van een leskeuken verwacht wordt. Dat is altijd een mooi punt in het proces, omdat het hele project dan met vertrouwen aan ons overgelaten wordt. Heel vaak horen we dan bij het definitieve ontwerp de verrassing van wat er mogelijk bleek en dat echt aan alle wensen en eisen voldaan kon worden.”

Leskeukens zijn altijd maatwerk

De vertaalslag van dat ontwerp maken we bij OVRI, waar we uitblinken in maatwerk en daarnaast ook een uitgebreid standaard assortiment hebben. Hierbij wordt een leskeuken volledig naar de wens van de klant geproduceerd. En daarbij gaan we verder dan een standaard RVS werkbank. We verwerken er afgeronde hoeken in voor goede hygiëne en zorgen dat de randen onder de werkbank bot zijn zodat die veilig zijn voor leerlingen om vast te pakken. Volkern is ook een zeer goede toevoeging in een leskeuken omdat dit geluiddempend is, naast dat het qua kleur en ontwerp volledig aan de wensen aan te passen is.

Ben: “Ik blijf leskeukens erg leuk en boeiend vinden, omdat geen enkel project hetzelfde is en de klantrelaties vaak jarenlang voort blijven bestaan. Zo hebben we aan vele segmenten binnen het onderwijs onze leskeukens mogen leveren. Het contact is bijzonder goed en het vertrouwen van de scholen hoog. Dit stemt nederig, maar spoort ook aan om hoge kwaliteit te blijven leveren. Uiteindelijk voegt het iets wezenlijks en waardevols toe in de opleiding van de kinderen en dat maakt dit alles des te bijzonderder.”