Voor onze scheepvaart en offshore projecten installeert technicus Frank Gruben zeewaardige maatwerk keukens 

Wij verzorgen maatwerk op iedere locatie. Dat het installeren van een keuken en het onderhouden van alle apparatuur ook maatwerk op zichzelf kan zijn, bewijzen de bijzondere opdrachten in onze portfolio. Een keuken installeren op een booreiland, wat komt daar allemaal bij kijken? Technicus Frank Gruben neemt u mee naar de wereld van koken op zee.

De grootkeukens op een boorplatform of schip, hebben grotendeels dezelfde faciliteiten als apparatuur aan land. Een verschil is dat deze keukens volledig zelfvoorzienend moeten zijn. Het brood moet ter plekke gebakken kunnen worden. “Een scheepskeuken heeft daarnaast natuurlijk veel maatwerk om het compact en zo efficiënt mogelijk in te delen. De ruimte die je hebt moet je optimaal benutten”, weet Frank Gruben. Onze collega technicus reist regelmatig af naar booreilanden. “Het is een bijzondere ervaring die een goede voorbereiding vereist van het hele team. Wanneer je er als technicus aankomt per helikopter, dan is al het materieel al per boot vervoerd naar het eiland. Nadat alle vergunningen zijn geregeld, kun je direct aan de slag”, schetst Frank.

Maatwerk naar de omstandigheden

Ook voor de installatie vergt het enkele aanpassingen. “De apparatuur dient aangesloten te worden op een andere voltage/hrz. Bovendien gelden er extra veiligheidseisen voor de keuken, aangezien deze op een risicovolle locatie staat. Hiermee gaat ook meer papierwerk gemoeid. Er moet duidelijk worden gedocumenteerd welke werkzaamheden zijn verricht, waarmee en door wie. Door alle veiligheidseisen kun je ter plekke weinig aanpassingen meer doen. Even bijslijpen is absoluut onmogelijk dus alles moet echt perfect kloppen met de tekeningen.”

Het maatwerk is in de voortrajecten dan ook van extra groot belang. De plaatsing moet immers in één keer perfect zijn, want het installatie team kan niet zomaar terug. “Ik heb het één keer gehad, dat er ondanks alle voorbereidingen een klein onderdeel miste. Dat kon gelukkig met een volgende helikopter vlucht meegenomen worden, waardoor we de klus wel gewoon af konden maken”, glimlacht Frank.

Veiligheid en kwaliteit

Voor de veiligheid worden onze installatiemonteurs medisch gekeurd. “Iedere twee jaar wordt gekeken of we in goede conditie zijn. Daarnaast worden we speciaal bijgeschoold en opgeleid voor dit soort projecten, zodat je weet wat er kan gebeuren en hoe je moet handelen in geval van gevaar. Als je op het booreiland bent, ben je onderdeel van het team daar”, ervaart Frank. Hij roemt de vriendelijkheid van de werknemers op een booreiland: “Het is echt een betrokken groepje mensen. Iedereen is op elkaar aangewezen. Meestal ben je twee dagen aan het installeren. We hebben een keer een nacht langer moeten blijven, omdat het weer te slecht was om terug te vliegen. Daardoor zou ik onverwacht mijn verjaardag deels moeten vieren op het booreiland. Er werd bij dat bericht prompt in de nieuwe keuken taart gebakken."

Op een booreiland midden in de zee is de kwaliteit van de keuken en de apparatuur van immens belang. “Ook in dit opzicht geldt: je kunt niet zomaar terug. Het onderhoud wordt daarom tijdig ingepland en we hebben voorafgaand aan de trip goed contact met de locatie over eventuele storingen. Zo komen we goed voorbereid aan op het booreiland”, beschrijft de technicus.