Na maanden verbouwen was het dan eindelijk zover: Smaeckpakhuys Sukade in Meppel opende haar deuren. Een laagdrempelige ontmoetingsplek op een unieke locatie, voor iedereen die van lekker en verrassend eten houdt.

De keuken als blikvanger

Een klassiek Franse keuken met moderne invloeden, zo laat de keuken van Sukade zich het beste omschrijven. De gerechten zijn vernieuwend maar in basis herkenbaar. Chef-kok Thomas van Mechelen vertelt over de droomkeuken die hij samen met het team van Hakvoort Professional heeft gerealiseerd: “Als je bij ons binnenkomt is de keuken direct een blikvanger. Hij is echt heel open. Je kijkt gelijk recht op onze werkbanken en dat mag ook. Mensen zijn vrij om bij ons in de keuken te komen kijken. We krijgen dan heel veel positieve reacties dat die keuken zo fantastisch mooi is. En dat is hij ook!

Ik heb helemaal mogen meedenken in het ontwerp van mijn eigen keuken. Ik kreeg hierin de vrije hand van de eigenaar van Smaeckpakhuys Sukade. Samen met Hakvoort Professional adviseur Wian zijn we tot een mooi plan gekomen en is eigenlijk alles doorgevoerd zoals wij dat hebben bedacht. Vooral de routing in mijn keuken is heel erg belangrijk. De apparatuur staat nu echt op de juiste plek.”

"Omdat de keuken zo open is, is het uiterlijk heel belangrijk. Er zijn door Hakvoort Professional speciale RVS kasten gemaakt zowel in de afwas als de keuken zelf. We hebben zelfs ingebouwde prullenbakken want ik wilde geen open prullenbakken in een open keuken. Ik vind het geen gezicht dat mensen in je container kunnen kijken. Samen met Wian hebben we daar een oplossing voor bedacht en alle prullenbakken ingebouwd in het kookeiland. Ook in de werkbank is bijna alles inbouw. Zo hebben we er onder andere twee combisteamers in staan.

Duurzaamheid

Duurzaamheid hebben we hoog in het vaandel staan. Op het bord maar ook in de keuken. We hebben daarom gekozen voor nieuwe, zuinige apparatuur. Zoals bijvoorbeeld onze Zanussi doorschuifvaatwasser, die heeft een ingebouwd warmte terugwin systeem. De damp die uit de vaatwasser komt, wordt opgevangen door de vaatwasser zelf en die gebruikt hij weer om de boiler op te warmen. Ook hebben we een afzuigkap die heel slim werkt. Die kost misschien wat meer, maar uiteindelijk is het rendement veel hoger.

We koken elektrisch. Nou wil ik niet zeggen dat het per se duurzamer is maar we hebben wel groene stroom. Ook heel bewust voor gekozen. Ik kook op inductie en ben – denk ik - wat minder klassiek in dat opzicht. Het verhaal van ‘gas onder de pannen’ geldt voor mij niet. Ik heb liever inductie onder mijn pannen. Dat werkt voor mij nauwkeuriger en sneller als het moet.

Ik ben heel blij dat de routing werkt zoals we die van tevoren hadden bedacht. In de 3D tekening krijg je wel een bepaald beeld van hoe het eruit komt te zien. Maar als het dan daadwerkelijk staat, is het echt heel mooi. Ik ben trots op het totaalplaatje. Als ik voor de keuken sta en ik kijk de keuken in, dan ben ik trots op alles wat ik op dat moment zie.”

Nieuwsgierig geworden naar de duurzame droomkeuken van Smaeckpakhuys Sukade in meppel? Bekijk het keukenproject hier >