Kookrobots in het buitenland

In landen als de Verenigde Staten en China zijn kookrobots al helemaal ingeburgerd. Grote winkelketens, zorginstellingen, scholen en fastfoodrestaurants maken er gretig gebruik van. Dit blijkt een hit want ook hier in Europa begint het idee van een kookrobot in de keuken steeds meer terrein te winnen, vooral als antwoord op het nijpende personeelstekort.

Voordelen van een kookrobot

Het grote voordeel van een kookrobot is dat hij veel taken van het keukenpersoneel overneemt. Denk aan roerbakken en kruiden van gerechten, of de schoonmaak na het koken. Hierdoor kan een restaurant met minder personeel dezelfde hoeveelheid gerechten, of zelfs meer, serveren. De kookrobot kan tot wel 8 kilo aan voedsel bereiden per cyclus van 3 tot 5 minuten. In horeca en bedrijven waar het belangrijk is dat gerechten razendsnel en in grote hoeveelheden geserveerd moeten worden, is deze robot een absolute gamechanger. Bijvoorbeeld in Aziatische of Italiaanse fastfoodrestaurants, maar ook bij grote cateraars of zorginstellingen waar éénpansgerechten worden gemaakt.

Hoe werkt een kookrobot?

De bediening van een kookrobot is bijzonder eenvoudig. Het apparaat heeft duizenden voorgeprogrammeerde recepten en doseert zelf olie, kruiden en andere ingrediënten. Het bakt, kookt en reinigt helemaal zelfstandig. Op het display is te zien wat er stap voor stap moet gebeuren en de kok hoeft de instructies slechts te volgen wanneer er producten toegevoegd moeten worden. Binnen 3 – 5 minuten is het gerecht klaar en serveert de kookrobot het zelf uit. Daarna maakt de robot zichzelf schoon, klaar voor het volgende gerecht. 

Met een handige app kan men recepten toevoegen of aanpassen en de robot bedienen. Zo kan een chef zelf recepten toevoegen die passen bij het concept van hun restaurant.

En de ontwikkeling van recepten voor de Botinkit staat niet stil. Vanwege de grote interesse hier in Nederland en Europa wordt er hard gewerkt aan het toevoegen van meer Europese gerechten en Hollandse smaken. Denk hierbij aan stamppot of paella.

De toekomst van de horeca keuken

Restaurants kunnen met een kookrobot in de keuken een breder scala aan gerechten aanbieden zonder dat ze meer chef-koks in te hoeven huren. De kookrobot is dus een slimme en kosteneffectieve oplossing voor restaurants die snelheid, consistentie en voedselveiligheid willen verbeteren.