Duurzaamheid, groene energie en energiebesparing zijn hot topics, ook in grootkeukens. Goed nieuws: ondernemers die willen investeren in energiezuinige grootkeukenapparatuur kunnen rekenen op fiscaal voordeel dankzij de energie-investeringsaftrek (EIA). Dit maakt het investeren in energiezuinige apparatuur extra aantrekkelijk. Dankzij de EIA subsidie bespaart u namelijk op de investeringskosten bij de aanschaf van energiebesparende apparaten. Bovendien profiteert u van een lagere energierekening.

Wat is de EIA?

De energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid ondernemers wil stimuleren om te investeren in energiebesparende en duurzame bedrijfsmiddelen. Een deel van de investering kan dankzij de EIA regeling afgetrokken worden van de fiscale winst. Voor ondernemers maakt dit het investeren in energiezuinige grootkeukenapparatuur extra interessant. Met behulp van de EIA subsidie wordt niet alleen bespaard op de investeringskosten, het levert ook een lagere energierekening op. Dat kan op jaarbasis tot wel honderden euro’s schelen. 

EIA in 2024

Met EIA kunt u 40% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen - zoals energiezuinige horeca apparatuur - aftrekken van de fiscale winst. Daardoor betaalt u minder inkomsten- of venootschapbelasting. Bovendien bespaart u op de energiekosten. Ieder jaar wordt de energielijst met grootkeukenapparaten die in aanmerking komen voor de EIA regeling herzien. Medio januari van elk nieuw jaar is deze lijst bekend. 

Energiebesparing loont

Fornuizen, koelkasten, vaatwassers en ovens draaien op volle toeren in professionele keukens. Dat verbruikt flink wat stroom. Door te kiezen voor energiezuinige keukenapparatuur kan flink op de energiekosten worden bespaard.

Vooral koelen en vriezen vergt veel energie. Koel- en vriesapparatuur is samen goed voor zo’n 25% van het totale energieverbruik in de keuken. Wilt u een start maken met energiezuinige apparatuur? Investeer dan eerst in energiezuinige koelingen en vriezers. Door uw oude horeca koelkast met energielabel G te vervangen met een energiezuiniger model dat energielabel B heeft, kunt u gemiddeld tot wel 80% in de energiekosten besparen.

Grootkeukenapparatuur wordt steeds zuiniger dankzij de nieuwste ontwikkelingen en slimme technische innovaties. Ontwikkelingen die wij ook dit jaar voor u op de voet blijven volgen.

EIA subsidie op grootkeukenapparatuur

Is de apparatuur in uw grootkeuken aan vernieuwing toe? Dan is energiezuinige grootkeukenapparatuur extra interessant voor u. Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA subsidie worden vermeld in de Energielijst 2024.

EIA aanvragen

Zowel de aanschafkosten, voortbrengingskosten, kosten voor advies en de kosten van aanpassingen aan bestaande bedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor de EIA subsidie. 

Om in aanmerking te komen voor de energie-investeringsaftrek (EIA) dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen. De geldende voorwaarden zijn:

   1. U bent ondernemer in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden

   2. De aanvraag moet binnen drie maanden na de opdracht zijn gemeld

   3. U doet een investering die op de Energielijst staat en het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen

   4. Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt en het investeringsbedrag bedraagt ten minste €2.500,-

U kunt de energie-investeringsaftrek aanvragen via mijn.rvo.nl. Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wilt u weten welke energiebesparende apparatuur interessant is voor uw keuken? Onze adviseurs denken graag met u mee. Neem contact met ons op of kom langs in een van onze showrooms om de mogelijkheden voor energiebesparing in uw keuken te bespreken.