Duurzaamheid, groene energie en energiebesparing zijn hot topics, ook in grootkeukens. Goed nieuws: ondernemers die willen investeren in energiezuinige grootkeukenapparatuur kunnen rekenen op fiscaal voordeel dankzij de energie-investeringsaftrek (EIA). Dit maakt het investeren in energiezuinige apparatuur extra aantrekkelijk. Dankzij de EIA subsidie bespaart u namelijk op de investeringskosten bij de aanschaf van energiebesparende apparaten. Bovendien profiteert u van een lagere energierekening.

Wat is de EIA?

De energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid ondernemers wil stimuleren om te investeren in energiebesparende en duurzame bedrijfsmiddelen. Een deel van de investering kan dankzij de EIA regeling afgetrokken worden van de fiscale winst. Voor ondernemers maakt dit het investeren in energiezuinige grootkeukenapparatuur extra interessant. Met behulp van de EIA subsidie wordt niet alleen bespaard op de investeringskosten, het levert ook een lagere energierekening op. Dat kan op jaarbasis tot wel honderden euro’s schelen. 

EIA in 2021

Het percentage voor de Energie Investeringsaftrek (EIA) blijft in 2021 ongewijzigd t.o.v. vorig jaar en staat op 45%. Het budget is dit jaar verhoogd naar €149 miljoen. Gemiddeld levert de regeling 11% voordeel. Naar verwachting kunnen ondernemers nog tot 2024 gebruik maken van de EIA subsidie.

Energiebesparing loont

Fornuizen, koelkasten, vaatwassers en ovens draaien op volle toeren in professionele keukens. Dat verbruikt flink wat stroom. Door te kiezen voor energiezuinige keukenapparatuur kan flink op de energiekosten worden bespaard.

Vooral koelen en vriezen vergt veel energie. Koel- en vriesapparatuur is samen goed voor zo’n 25% van het totale energieverbruik in de keuken. Wilt u een start maken met energiezuinige apparatuur? Investeer dan eerst in energiezuinige koelingen en vriezers. Door uw oude horeca koelkast met energielabel G te vervangen met een energiezuiniger model dat energielabel B heeft, kunt u gemiddeld tot wel 80% in de energiekosten besparen.

Grootkeukenapparatuur wordt steeds zuiniger dankzij de nieuwste ontwikkelingen en slimme technische innovaties. Ontwikkelingen die wij ook dit jaar voor u op de voet blijven volgen.

EIA subsidie op grootkeukenapparatuur

Is de apparatuur in uw grootkeuken aan vernieuwing toe? Dan is energiezuinige grootkeukenapparatuur extra interessant voor u. Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA subsidie worden vermeld in de Energielijst.

Deze systemen, installaties en grootkeukenapparatuur komen in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek in 2021: 

Omschrijving Code EIA lijst
Laagdebiet afzuigkap in grootkeukens 210304 Pagina 24
Koude- of warmteterugwinningssysteem uit
ventilatielucht bij grootkeukens
210805 Pagina 25
Inductie bak- of kookplaat 220116 Pagina 37
Inductie frituurtoestel 220119 Pagina 37
Warmtebrug voor horeca en grootkeukens 220119 Pagina 37
Energiezuinige koel- en/of vriesinstallatie 210212 Pagina 38
Heetgasontdooisysteem 220213 Pagina 39
Energiezuinige professionele koel- of vrieskast 220215 Pagina 39
Transkritische CO2 koel- en/of vriesinstallatie 220223 Pagina 41
Energiezuinige (vaat)spoel-of (vaat) wasmachine 220809 Pagina 47
Elektrische ovens 270101 Pagina 73

EIA aanvragen

Zowel de aanschafkosten, voortbrengingskosten, kosten voor advies en de kosten van aanpassingen aan bestaande bedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor de EIA subsidie. Meld uw aanvraag op tijd. De hoofdregel is binnen 3 maanden nadat u de investeringsverplichting aangaat. Is deze tijd verstreken? Dan kunt u helaas geen aanvraag meer indienen.

Om in aanmerking te komen voor de energie-investeringsaftrek (EIA) dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen. De geldende voorwaarden zijn:

   1. U bent ondernemer in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden

   2. U betaalt inkomsten- en/of vennootschapsbelasting

   3. U doet een investering die op de Energielijst staat en het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen

   4. Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt en het investeringsbedrag bedraagt ten minste €2.500,-

U kunt de energie-investeringsaftrek aanvragen via mijn.rvo.nl. Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wilt u weten welke energiebesparende apparatuur interessant is voor uw keuken? Onze adviseurs denken graag met u mee. Neem contact met ons op of kom langs in een van onze showrooms om de mogelijkheden voor energiebesparing in uw keuken te bespreken.