Dezelfde schone vaat maar dan met 60% lagere energiekosten? Het kan dankzij de ESD (warmteterugwinning) techniek van Zanussi. Deze innovatieve techniek gebruikt de warmte die de doorschuifvaatwasser produceert om het spoelwater gedeeltelijk voor te verwarmen. Dat scheelt aanzienlijk in de energiekosten! Ontdek alle voordelen van warmteterugwinning.

Zo werkt het

Spoelkeukens lijken soms net sauna’s. Vol met stoom, erg warm en benauwd. De oorzaak? De warmte van de vaatwasmachine die vrijkomt tijdens iedere wascyclus. De vochtige lucht die daarbij vrijkomt moet vervolgens worden afgezogen met een afzuigventilatie of condenskap. Veel slimmer is het om die warmte – die de machine toch al produceert –te hergebruiken. Vaatwassers met warmteterugwinning doen dat en gaan de strijd tegen stoom aan.

Doorschuifvaatwassers met het ingebouwde Energy Saving Device (ESD) gebruiken de warmte die de machine produceert om het toegevoegde water voor te verwarmen tot 50°C. Dit voorkomt dat het koude water helemaal verwarmd moet worden en dat bespaart energie. Bijkomend voordeel: er komt veel minder stoom vrij waardoor een aparte afzuiging overbodig is. Ook daarmee wordt weer energie bespaard.

Schoner en zuiniger afwassen

Om zuiniger én schoner te wassen, zijn de vaatwassers van Zanussi bovendien uitgerust met de nieuwste technische snufjes. Onze commercieel manager Eric Harsta somt de belangrijkste innovaties op: “Een geavanceerd filtersysteem houdt het waswater schoon van voedselresten en verbetert het effect van het reinigingsmiddel, waardoor het waswater ook minder vaak ververst hoeft te worden. Een atmosferische boiler zorgt – ongeacht de waterdruk – voor een constante spoeltemperatuur van 84°C. Dit garandeert een buitengewoon wasresultaat en een grondige desinfectie van de machine – wat weer gunstig is voor een langere levensduur. Daar komt bij dat de Zanussi voor iedere spoelcyclus slechts 2 liter schoon water gebruikt; ter vergelijking: de marktstandaard is 2,5 en 3 liter. Ook de snelheid waarmee je met deze doorschuifvaatwasser kunt werken is uniek te noemen: slechts 45 seconden per wascyclus. Dat komt neer op zo’n 1440 borden en 80 korven per uur, dus dat levert een enorme tijdbesparing op.”

De belangrijkste eigenschappen van Zanussi's ESD techniek

Kalk is verleden tijd

De doorschuifvaatwasmachines met warmteterugwinning van Zanussi zijn gemakkelijk in gebruik en onderhoud. Maar daar stopt het niet. De machines zijn namelijk ook uitgerust met automatische ontkalking. Dat verzekert een totale verwijderen van kalk, de grootste vijand in spoelkeukens. “Door deze specifieke innovatie kunnen de onderdelen die in contact komen met water – met name de verwarmingselementen – in perfecte staat worden gehouden, alsof ze nieuw zijn. De beste technische prestaties zijn hierdoor gegarandeerd. Ook voorkomt het een onnodig hoger energieverbruik door kalkaanslag.” Legt Harsta uit.

EIA-subsidie

De juiste vaatwasser kan het verschil maken in de spoelkeuken. En vaatwassers met warmteterugwinning zijn daarin op dit moment de meest duurzame keuze. Harsta legt uit waarom. “Bij een Zanussi-vaatwasser met ESD-module is een energiebesparing van maar liefst 60 procent mogelijk en een besparing op vaatwasmiddel tot wel 32 procent. Want dankzij het verminderde gebruik van water is er een kleinere hoeveelheid vaatwasmiddel nodig. Ook dat laatste is essentieel, want dergelijke chemicaliën worden alsmaar duurder. Volgens berekeningen die zijn uitgevoerd door LAB Electrolux Professional is hierdoor al met al een jaarlijkse besparing mogelijk tot € 1.000,-.”

De milieuvriendelijkheid van deze innovatieve doorschuifvaatwassers wordt beloond met de Energie-investeringsaftrek, kortweg EIA-subsidie. Hierdoor kan het grootste deel van de aanschafkosten, zo’n €5.000 in rekening gebracht worden als aftrekpost. Dat scheelt aanzienlijk in de investeringskosten. Dus wanneer u in de markt bent voor een nieuwe vaatwasser, overweeg dan een model met warmteterugwinning om op meerde fronten te profiteren.

Ontdek onze Zanussi modellen met ESD (warmteterugwinning)

Meer lezen over vaatwassen