Hogere energiekosten en een alsmaar krappere arbeidsmarkt: spoelkeukens staan voor een grote uitdaging. Besparen en tegelijkertijd efficiënter werken wordt nóg belangrijker. Hoe? Met handige hulpmiddelen, energiezuinige apparatuur en slimme gebruikstips.

De tips in dit blog:

Kies voor een energiezuinige vaatwasser

Professionele vaatwassers zijn een van de grootste stroomverbruikers in de horeca. Als u dan ook nog eens een verouderde machine hebt, wordt het lastig besparen. Ongemerkt verbruikt verouderde apparatuur namelijk meer energie dan nodig is. Heeft u nog zo’n oude energieslurper in de spoelkeuken staan? Vervang deze dan met een nieuwe en energiezuinige variant. Niet alleen zijn de nieuwe generatie vaatwassers veel zuiniger, ze zijn ook uitgerust met slimme innovaties zoals warmteterugwinning. Dat helpt nog eens extra besparen op het energieverbruik.

Professionele vaatwassers hebben (nog) geen energielabels die aangeven hoe zuinig de machine met het energieverbruik omgaat. Daarom is het belangrijk om op een aantal factoren te letten in uw keuze voor een energiezuinige horeca vaatwasser:

Dubbelwandige isolatie
Kies voor dubbelwandige isolatie. Een dubbelwandige geïsoleerde machine houdt de warmte beter vast en dat helpt om het energieverbruik laag te houden. Ook zorgt het voor minder lawaai. Dat is vooral gunstig bij glazenspoelers die achter de bar staan. Let er bij doorschuifmachines op dat ook de tank en de kap dubbelwandig zijn geïsoleerd.

Warmteterugwinning
Innovatie in de spoelkeuken: doorschuifmachines met warmteterugwinning. Met deze innovatieve techniek wordt het spoelwater gedeeltelijk voorverwarmd met de warmte die de machine produceert. Daarmee wordt bespaard op het energieverbruik. Bijkomend voordeel: er komt minder vocht en warmte vrij in de ruimte. Een condenskap is hierdoor overbodig en ook zorgt het voor een veel fijner werkklimaat. Afzien in een dampende spoelkeuken is verleden tijd. Uniek voor de machines met warmteterugwinning van Zanussi is dat ze zijn uitgerust met automatische ontkalking. Dat verzekert een totale verwijdering van kalk uit de boiler, de bewegende delen en de wastank. Naast een lager energieverbruik zorgt dat voor de beste technische prestaties en een langere levensduur van de machine.

Vuilfilters
Van plan om een voorlader vaatwasser aan te schaffen? Kies dan voor een model met vuilfilters. Hierdoor raakt het waswater minder snel vervuild en kunnen grove resten makkelijker worden verwijderd. Handig, want zo hoeft het water minder vaak ververst te worden en bespaart u op het waterverbruik.

Handig: met de Energie Investeringsaftrek (EIA) wordt investeren in energiezuinige bedrijfsapparatuur nog aantrekkelijker. Een deel van de investering kunt u namelijk fiscaal aftrekken.

Wilt u zeker zijn van uw keuze? Laat onze adviseurs vrijblijvend met u meekijken welke vaatwasser de beste optie is.

Maak gebruik van een zeepdoseerunit

Nooit meer te veel – of juist te weinig – vaatwasmiddel gebruiken: het kan met een (automatische) zeepdoseerunit. Want zelfs op vaatwasmiddel valt te besparen. Door altijd precies de juiste dosis te gebruiken gaat het vaatwasmiddel langer mee. Een automatische zeepdoseerunit geeft altijd de juiste dosis vaatwasmiddel. Er wordt zo niet alleen bespaard op vaatwasmiddel, het garandeert ook een optimaal schoon wasresultaat. Wij adviseren daarom om altijd een zeepdoseerunit te gebruiken. Deze kunnen ingebouwd zijn in de machine maar ook los bevestigd worden.

Machinaal voorspoelen

Het voorspoelen van de vuile vaat is niet de leukste klus. Wel een die onmisbaar is in spoelkeukens. Standaard wordt dat gedaan dat met behulp van een voorspoeldouche die de vuile vaat schoon spuit. Per spoelbeurt wordt al snel zo’n 4 tot 6 liter water per korf gebruikt. Dat is best veel. Vooral als u zich bedenkt dat horecazaken gemiddeld met gemak zo’n 150 korven per dag afwassen.

Een waterbesparende voorspoeldouche helpt om het waterverbruik te verlagen. Maar het kan ook efficiënter door een machine het vuile werk te laten doen. Met een speciale voorspoelmachine bijvoorbeeld. Een andere keuze is een gekoppelde doorschuifvaatwasser waarbij de eerste machine als voorwasmachine wordt ingesteld. Dat scheelt veel handmatig spoelwerk en daarmee bespaart u op personeelskosten. Bovendien bent u bij het machinaal voorspoelen verzekerd van het meest hygiënische resultaat.

Nooit meer poleren dankzij omgekeerde osmose

Poleren is duur. Niet alleen omdat het een arbeidsintensieve klus is, ook omdat er sprake is van glasbreuk. Dat kan een stuk efficiënter met bijvoorbeeld een poleermachine. Nog beter is om helemaal niet meer te hoeven poleren. Hoe? Met een omgekeerde osmose installatie. Deze installatie zuivert alle onzuiverheden die aanslag veroorzaken uit het water. Wat overblijft is puur zuiver osmosewater. Glazenspoelers en vaatwassers die zijn uitgerust met dit systeem wassen de vuile glazen met dit zuivere water. Het resultaat is een hygiënisch en streeploos resultaat. Met een omgekeerde osmose installatie bent u altijd verzekerd van een stralend resultaat, zónder te poleren. Handmatig poleren is hierdoor verleden tijd waardoor alle aandacht naar de gast kan gaan. Daarmee bespaart u op personeelskosten en het levert een flinke tijdwinst op.

Maak gebruik van een waterontharder

Kalk is de grootste vijand van vaatwassers. Kalkaanslag tast de machine aan waardoor vervelende storingen op de loer liggen. Het zorgt ook voor een veel hoger energieverbruik doordat kalkaanslag het warmte element isoleert. Het kost de vaatwasser dan meer moeite om het water goed te verwarmen. En last but not least: kalk zorgt ook voor een minder schoon wasresultaat. Allerlei zaken die u in de spoelkeuken juist wil voorkomen. Dat kan met een waterontharder.

Een waterontharder haalt kalk uit het water waardoor kalkaanslag verleden tijd. Dat voorkomt onnodig hoog energieverbruik en houdt de machine in optimale conditie waardoor de levensduur wordt verlengd. Wat ons betreft een absolute must in spoelkeukens.

Zorg voor een volle vaatwasser

Een halflege machine gebruikt net zoveel stroom als een volle machine. Start de machine daarom pas zodra de vaatwaskorven goed gevuld zijn. Laat geen halflege machine draaien en wacht totdat er voldoende vuile vaat is verzameld. Dat is zuiniger in energieverbruik. Let er wel op dat etensresten niet opdrogen. Anders zijn er mogelijk extra wascycli nodig. Zonde, want dat kost weer extra geld. Gebruik ook altijd de juiste korven om breuk te voorkomen.

Laat de vaatwasser niet continu aanstaan

Wordt de vaatwasser niet continu gebruikt? Laat hem dan niet aan staan om onnodig energieverbruik te voorkomen. Ook in stand-by modus verbruikt de machine stroom. Zet de machine daarom pas aan zodra het nodig is en schakel hem na het wasproces meteen weer uit. Heeft u een doorschuifmachine? Sluit dan altijd de kap, dat scheelt ook weer in energieverbruik.

Zet de afzuiging uit als de vaatwasmachine niet wordt gebruikt

De afzuiging hoeft alleen aan te staan als de vaatwasmachine in gebruik is. Door alle drukte en hectiek wordt de afzuiging wel eens vergeten. Met als gevolg dat de afzuiging continu aan blijft staan. Zonde! Let er daarom op dat de afzuiging wordt uitgezet als de vaatwasmachine niet in gebruik is. Zo wordt niet onnodig energie verbruikt.

Voor vaatwassers met warmteterugwinning is een afzuigkap overbodig. Er komt dankzij deze innovatieve techniek namelijk minder vocht en warmte vrij in de ruimte.

Meer lezen over vaatwassen? Lees onze andere blogs:

- 6 tips voor maximale hygiëne in de spoelkeuken
- Aangescherpte hygiëne: zijn glazenspoelers straks de norm?