Wanneer er een professionele keuken wordt ingericht, is de afwasruimte vaak niet het meest spectaculaire onderdeel. Grote ovens, indrukwekkende branders en ruime koelcellen vallen als eerste op. Maar de afwasruimte mag zeker niet een ondergeschoven kindje zijn. Sterker: een goed georganiseerde spoelkeuken bespaart tijd en geld en houdt de keuken schoon en overzichtelijk. In dit artikel delen we vijf tips voor het inrichten van de perfecte spoelkeuken.

1. Kies de beste opstelling

Wat is nu eigenlijk een efficiënte opstelling? In de meeste gevallen is dat een hoekopstelling, zegt Eric Harsta, commercieel manager. “Je wilt niet dat de in- en uitstroom door elkaar lopen”, zegt Harsta. “Dus het handigst is als je vanuit het restaurant direct de vuile vaat in een korf kunt zetten, kunt voorspoelen en in één beweging kunt doorschuiven in de vaatwasser.” Hierbij kan het bedienend personeel aan de ene kant de vaat van etensresten ontdoen en klaarzetten om gewassen te worden – of zelfs direct al in een korf te zetten, klaar om gespoeld en gewassen te worden. En aan de andere kant wordt de schone vaat klaargezet om weer in de keuken gebruikt te kunnen worden. Zo lopen die twee stromen niet door elkaar en blijft het overzichtelijk waar wat gebeurt. Met dit systeem kun je de afwasruimte heel efficiënt benutten en kun je met één of twee personen alles prima onder controle houden.

Een kanttekening hierbij is wel dat deze opstelling uiteraard afhankelijk is van de aansluitpunten voor water en afvoer in de keuken. Dat gezegd hebbende is het in elke keuken van belang dat er adequaat wordt ingespeeld op de beschikbare ruimte en hoe de spoelkeuken hier in past en de spoelkeuken meeneemt wanneer er verbouwingen in de planning staat. “Bovendien zie je vaak in een horecazaak die groeit dat de keuken uitbreidt, maar dat de spoelkeuken gelijk blijft”, zegt Harsta. “Daar moet je echt goed op voorbereid zijn. Als de instroom van vieze vaat vastloopt omdat je geen ruimte en capaciteit hebt, dan gaat het in de rest van de keuken ook mis.”

spoelkeuken

2. Kies voor maatwerk in de spoel- en aanvoertafels

Maatwerk aanvoer- en spoeltafels zijn een essentieel onderdeel van een goedlopende spoelkeuken indeling. Met maatwerk wordt de ruimte zo optimaal mogelijk benut, zelfs in de kleinste spoelkeukens. Deze RVS tafels kunnen worden aangesloten op de doorschuifvaatwasser en garanderen zo een soepele flow van vuile vaat naar schone vaat. Deze tafels zijn altijd RVS vanwege hygiëne en kunnen zowel een spoelbak als een afvalstortkoker bevatten. In combinatie met een spoeltafel is het een plek waar vuile vaat gemakkelijk verwerkt kan worden. De meeste spoeltafels hebben één wasbak, maar wij hebben ook de mogelijkheid voor twee wasbakken in ons assortiment.

Extra tip: Als de mogelijkheid daar is, raden wij aan om extra lange aan- en afvoertafels aan weerzijden van de vaatwasser te plaatsen. Dit verhoogt de doorstroom van de vaat en geeft meer ruimte om dit kwijt te kunnen.

3. Kies de juiste apparatuur

En zo komen we bij de derde tip, namelijk de juiste apparatuur. Ongeacht het formaat en de indeling van de keuken, is het van groot belang dat er de juiste apparaten in staan. Wij nemen we dan ook de tijd om hierin te adviseren, want de juiste apparaten besparen op lange termijn geld, tijd en frustraties. Doorschuifvaatwassers zijn een goed voorbeeld van hoe je efficiënt kunt werken op een betrekkelijk klein oppervlak. De vuile vaat wordt gemakkelijk van de ene naar de andere kant van de machine doorgeschoven. Tilwerk wordt tot een minimum beperkt en de doorstroom van vaat zorgt voor een overzichtelijke spoelkeuken.

De juiste vaatwasser kan echt verschil maken. En hierin staan de ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid niet stil. “Ik raad ondernemers aan om elke tien jaar een nieuwe vaatwasser aan te schaffen”, zegt Harsta. “Je bent milieubewust bezig én pakt de kosten in een aantal jaar terug doordat je minder water en stroom gebruikt.” De nieuwste exemplaren met warmteterugwinning zijn daarin volgens hem het meest duurzaam. “Het is een flinke investering, van zo’n 7.500 euro, maar je mag momenteel het grootste deel, zo’n 5.000 euro (EIA subsidie), ten laste van de brutowinst brengen als aftrekpost.”

Een vaatwasser met warmteterugwinning is niet alleen met het oog op duurzaamheid een goede keuze. Met deze innovatieve techniek wordt het spoelwater gedeeltelijk voorverwarmd met de warmte die de machine produceert. Daarmee wordt bespaard op het energieverbruik. Bijkomend voordeel: er komt minder vocht en warmte vrij in de ruimte. Een condenskap is hierdoor overbodig en ook zorgt het voor een veel fijner werkklimaat. Afzien in een dampende spoelkeuken is verleden tijd. Uniek voor de machines met warmteterugwinning van Zanussi Professional is dat ze zijn uitgerust met automatische ontkalking. Dat verzekert een totale verwijdering van kalk uit de boiler, de bewegende delen en de wastank. Naast een lager energieverbruik zorgt dat ook voor de beste technische prestaties en een langere levensduur van de machine.

4. Kies voor maximale hygiëne

Al eerder schreven we over het belang van een goede hygiëne in de spoelkeuken. Een hygiënisch schone keuken is van groot belang om veilig en verantwoord te kunnen werken en koken in een professionele keuken. Een beproefde manier om dit te garanderen is door zoveel mogelijk hangend te monteren zodat er geen voedselresten onder de spoelkeuken komen en je dat makkelijk kunt verwijderen. Hoge plinten en afvoerputten in de vloer verwerken verhogen ook het hygiënisch en snel schoonmaken van de keuken.

“Zoveel mogelijk RVS gebruiken, helpt ook bij het schoonhouden,” zegt Harsta. “Wij hebben zoveel mogelijk afgeronde hoeken en waar mogelijk, alles op hoge poten gemonteerd.”  

5. Kies voor orde en rust

Open keukens worden steeds populairder en de gasten vinden het erg leuk om – letterlijk – een kijkje in de keuken te nemen. Mooie apparatuur en koks die druk bezig zijn met  de lekkerste gerechten geven een diner-met-show gevoel. Maar dan moeten de keuken én spoelkeuken er wel strak uitzien. Dit bereik je door bijvoorbeeld te kiezen voor geïntegreerde afvalgaten. Deze worden onder de aanvoertafel geplaatst en zijn daarom ruimtebesparend.  Geen lelijke prullenbakken met plastic zakken meer te zien, maar gemakkelijk en snel het afval weggooien.

Een andere mogelijkheid is om voor spoeltafels te kiezen met deuren. We noemden in het vorige punt de spoeltafels al even en hoe ze passen in een goed lopende afwaskeuken. Deuren onder de spoeltafel zorgen er voor dat de kleine dingen die vaak bewaard moeten blijven in de afwaskeuken, uit het zicht opgeruimd kunnen worden. Ook dit geeft een gevoel van orde en ziet er rustig uit. Zeker wanneer men gemakkelijk in de keuken kan kijken.