De vuile vaat verdient extra aandacht in uw spoelkeuken.Eventuele bacteriën en virussen maken geen schijn van kans als vaatwassers en glazenspoelmachinesop de juiste manier wassen en spoelen. Maar er gaat nog wel eens wat mis. Met de juiste maatregelen bent u verzekerd van een maximaal hygiënische schone vaat.

In het kort:

- Controleer of de spoeltemperatuur hoog genoeg is
- Zorg voor een constante waterdruk om krachtig te kunnen spoelen
- Reinig de vaatwasser iedere dag
- De vaatwasmachine moet in optimale conditie zijn voor een goed was resultaat
- Handmatig spoelen van de glazen is niet voldoende. Gebruik hiervoor een glazenspoelmachine
- Vermijd handmatig poleren. Maak hiervoor gebruik van een poleermachine

Controleer de temperatuur van het spoelwater

De juiste temperatuur van het spoelwater is belangrijk om gegarandeerd te zijn van een goede desinfectie. Bij een te lage temperatuur kunnen bacteriën en virussen de wasbeurt overleven wat mogelijk voor besmetting zorgt. Er zijn vaatwasmachines waarbij het hete water in de boiler zich mengt met koud of lauw water. Bij dat soort modellen is de temperatuur van het spoelwater vaak te laag, dat gaat ten koste van de desinfectie. Het antwoord is te vinden in vaatwasmachines die voorzien zijn van een gegarandeerd desinfecterend spoelsysteem. De constante hoge spoeltemperatuur van 85°C zorgt voor volledige desinfectie. Deze vaatwassers zijn in onze webshop te herkennen aan het gegarandeerde desinfectie label.

De temperatuur van het spoelwater is via het digitale display af te lezen en wordt door een servicemonteur gecontroleerd tijdens het jaarlijkse onderhoud aan uw vaatwasmachine. 

Zorg voor een constante waterdruk

De juiste waterdruk is belangrijk om krachtig te kunnen spoelen. Zonder krachtige spoeling kunnen lipstick en vuilresten achterblijven op de vaat. Dat is ‘not done’ in deze coronatijd. De meeste vaatwasmachines beschikken over een naspoelpomp, ook wel drukopvoerpomp genoemd, om voor een constante waterdruk van het spoelwater te zorgen. Beschikt uw machine niet over zo’n pomp? Dan is de druk afhankelijk van het waterleidingnet. Er bestaat een kans dat de druk niet voldoende is en uw machine hierdoor niet krachtig genoeg spoelt. Het gevolg is dat mogelijke virussen het kunnen overleven.

Reinig de vaatwasser iedere dag

De vaatwasmachine zelf zal ook dagelijks goed gereinigd moeten worden. Eventuele voedselresten en vervuild water tasten het was resultaat aan. Veel machines beschikken over automatische reinigingsprogramma’s maar dat is niet voldoende. Controleer de machine aan het eind van iedere dag. Zorg dat het water goed is afgepompt en de wasarmen en de zeven goed schoon zijn.

De vaatwasmachine in optimale conditie

Uw vaatwasmachine moet de komende tijd topprestaties leveren. Daarvoor moet uw machine in optimale conditie zijn. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan, zoals storingen of defecten. Nu uw keuken de afgelopen tijd wellicht (gedeeltelijk) heeft stilgestaan, lijkt het niet erg om de onderhoudsbeurt af te zeggen. Toch kunnen er juist nu, na (gedeeltelijk) langdurige stilstand veel problemen zijn ontstaan. Kalkaanslag in de leidingen tast de waterdruk aan en kan verwarmingselementen permanent beschadigen. De rubbers kunnen uitgedroogd zijn en hierdoor lekkage veroorzaken. En wat dacht u van dichtgeslibde filters? Maak gelijk van de gelegenheid gebruik om de waterdruk en de temperatuur van het spoelwater te laten controleren.

Een erkende servicemonteur controleert uw machine grondig zodat u verzekerd bent van een maximaal hygiënisch resultaat.

Glazenspoelmachine is een must

Machinaal spoelen of niet? Dit is al jaren een discussie in Nederland. Doorgaans worden gebruikte glazen in de Nederlandse horeca in een spoelbak met een borstel handmatig gereinigd. Kan dit in coronatijd nog steeds? De meningen zijn hierover verdeeld. Deze manier van spoelen lijkt niet voldoende om eventuele virussen en bacteriën te doden. Deze methode is zeker niet ‘corona-proof’ Dit betekent dat de handmatig gespoelde glazen het coronavirus mogelijk kunnen overdragen. Alleen met een glazenspoelmachine bent u verzekerd van een maximaal hygiënisch resultaat.

In omliggende landen, zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en sinds kort ook in België is het gebruik van een glazenspoelmachine verplicht. In Nederland (nog) niet. Wat is wijsheid? Diverse experts, waaronder onze adviseurs, raden het gebruik van een glazenspoelmachine aan. Doordat de machines op een hoge temperatuur naspoelen, bent u verzekerd van virus- en bacterievrij glaswerk en hoeft u zich geen zorgen meer te maken. Wat ons betreft geldt hier: safety first!

Misverstand: bier slaat dood
Het grootste misverstand over het gebruik van een glazenspoelmachine is dat bier dood slaat door chemie. Dat is onjuist. Met de juiste chemie en de juiste dosering blijft de schuimkraag precies zoals hij hoort te zijn. Als de glazen vet zijn kan bier wel dood slaan. Alleen door glazen met een glazenspoelmachine te spoelen worden glazen echt goed schoon. Wel is het belangrijk dat bierglazen niet te warm zijn. Geef machinaal gespoelde glazen even de tijd om af te koelen of kies voor een machine met koud water naspoeling.

Poleren met een poleermachine

Het is misschien wel het minst populaire klusje in de horeca maar wel een hele belangrijke: poleren. Zeker nu uw gasten meer bezig zijn met een goede hygiëne zijn kleine vlekjes, stof en vingerafdrukken op uw glazen een dooddoener. Om verzekerd te zijn van blinkend schoon resultaat, raden wij het gebruik van een poleermachine aan. Dat bespaart veel tijd. Bovendien hoeft u geen poleer- of theedoeken, die vaak een bron van ziektekiemen zijn, meer te gebruiken. Ook wordt handcontact zoveel mogelijk vermeden door machinaal te poleren.

Glazenpoleermachines zijn speciaal ontwikkeld voor een grondige reiniging van allerlei soorten glazen. Het absorberende materiaal van de bewegende borstels en de heteluchtstroom zorgen voor blinkend glaswerk. De machine maakt het mogelijk om tot wel 350 glazen per uur te poleren. Een bestekpoleermachine werkt met granulaat en vibratie om bestek, dat rechtstreeks vanuit de vaatwassers in de machine wordt geplaatst, vlekvrij en droog te maken.