Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.
Slimme energiebesparende maatregelen voor horeca koelingen
Koelingen en vriezers zijn de grootverbruikers in horeca keukens als het om stroom gaat. Ze staan 24 uur per dag te draaien en zijn samen goed voor zo’n 25% van het totale energieverbruik in de keuken. Wie energie wil besparen, kan er niet omheen om kritisch naar het energieverbruik van koel- en vriesapparatuur te kijken. Weten hoe u kunt besparen op koelen? Ga aan de slag met onze slimme energiebesparende maatregelen.
Besparen op koelen
1 - Zorg voor een lage omgevingstemperatuur
Hoe warmer de ruimte, hoe harder een koeling moet werken. Voor optimaal functionerende koeltechniek is het belangrijk dat de omgevingstemperatuur zo laag mogelijk is. Plaats koel- en vriesapparatuur daarom nooit naast een warme bron, zoals een fornuis of hete grill. Vermijd direct zonlicht en zorg voor voldoende aanvoer van koude lucht, bijvoorbeeld met behulp van afzuigventilators.
2 - Zorg voor een goede ventilatie
Een goede ventilatie rondom koelingen zorgt ervoor dat de warmte goed afgevoerd kan worden. Belemmeringen laten het energieverbruik flink stijgen en bovendien kan de koelmotor het begeven. Bouw koel- en vriesapparatuur daarom niet te strak in, tenzij het ventilatierooster aan de voorkant zit. Zet koelingen niet strak tegen de muur, houd de zijkanten vrij en zet liever geen dozen bovenop de koelingen.
3 - Laat de compressor van een koelinstallatie niet onnodig aanstaan
De compressor van een koelinstallatie gebruikt veel elektriciteit. Terwijl deze niet altijd aan hoeft te staan, vooral niet bij een lage buitentemperatuur. Schakel de compressor daarom pas in als de buitentemperatuur boven de 18°C graden is.
4 - Overweeg koelingen met lades in plaats van deuren
Bij het openen van een lade is minder verlies aan kou dan bij een deur. Vooral voor koelwerkbanken en onderkoelingen zijn lades handig. Lades staan vaak minder lang open tijdens het bijvullen of wanneer er iets uitgepakt moet worden.
5 - Controleer de deurrubbers
Zelf iets onschuldigs als de deurrubbers van uw horeca koelkast spelen een rol bij energiebesparing. Deurrubbers zorgen voor een goede afdichting en houden de koude lucht binnen in de koeling. Door kapotte of gescheurde deurrubbers ontsnapt de koude lucht naar buiten. Dan koelt u als het ware met de deur open. Het zorgt bovendien voor een slecht koelresultaat en een hoger energieverbruik.
6 - Zet de koeling niet te koud
Hoe kouder, hoe beter? Dat geldt niet voor de energierekening. Buiten de zomerperiode kan een koeling prima een paar graden omhoog. Bijvoorbeeld op 6 °C in plaats van 3 °C.
7 - Reinig de condensor regelmatig
Eens per drie maanden moet de condensor worden gereinigd met een zachte borstel. Vuil- en stofresten hopen zich op en dat werkt als een isolatielaag waardoor de koeling zijn warmte niet goed kwijt kan. Hierdoor verbruikt de koeling aanzienlijk meer energie dan nodig is. Het lukt de koeling dan vaak ook niet om goed te koelen waardoor de compressor het kan begeven.
8 - Kies voor een automatisch ontdooisysteem
Die vervelende laag ijs aan de binnenkant van uw horeca vriezer is niet alleen onhandig, het zorgt ook voor een slechter vriesresultaat en een hoger energieverbruik. Op tijd ontdooien is daarom aan te raden. Een vervelend klusje dat vaak wordt uitgesteld. Kies daarom voor een automatisch ontdooisysteem. Zo bent u altijd verzekerd van een ijsvrije vriezer.
9 - Beperk deuropeningen
Iedere keer als de deur van een koeling of vriezer wordt geopend, treedt er warme lucht naar binnen. Dat zorgt ervoor dat de koelmotor aanslaat om de temperatuur weer op pijl te brengen. Gebeurt dit te vaak? Dan verbruikt de koeling meer energie. Vooral in de zomermaanden is het slim om deuropeningen tot een minimum te beperken. Werk eventueel met tussenkoelingen om uw koel- en vriescel minder te belasten.
10 - Zet geen warme producten in de vriezer of koeling
Plaats warme producten niet direct in de koeling. Door warme producten gaat de temperatuur in de koelkast namelijk omhoog. Er moet dan bijgekoeld worden om de temperatuur op pijl te houden. Laat warme producten daarom eerst afkoelen. Voor het snel terug koelen kunt u een blastchiller gebruiken en een schockvriezer om snel, tot de kern in te vriezen.
11 - Kies voor led verlichting in koelingen
Conventionele binnenverlichting geeft warmte af in de koeling. Iedere graad telt mee in energiebesparing. Kies daarom liever voor led verlichting in koelingen. Led verlichting geeft namelijk veel minder warmte af en dat scheelt voor de temperatuur binnen in de koeling. Bovendien gaat led verlichting een stuk langer mee.
12 - Maak gebruik van een bewegingsmelder of deurschakeling voor koel- en vriescellen
Met volle handen de koel- of vriescel uit lopen om vervolgens het licht vergeten uit te doen. Het overkomt de beste. Zonde is het wel. Naast het onnodige elektriciteitsverbruik, geeft de verlichting warmte af waardoor de installatie zal aanslaan. Dit probleem is snel opgelost met een bewegingssensor of deurschakelaar. Een dergelijk systeem zorgt ervoor dat het licht alleen brandt zodra er iemand in de koel- of vriescel is.
13 - Schakel koelvitrines aan het einde van de dag uit
Een koelvitrine is geen bewaarkoeling. Schakel uw opzetkoelvitrine daarom aan het einde van de dag uit zodat deze niet onnodig aanstaat en stroom verbruikt. Plaats de producten terug in een centrale koeling zoals een koelcel of koelkast.
14 - Investeer in energiezuinige koel- en vriesapparatuur
Met energiebesparende maatregelen komt u al een heel eind. Maar vooral energiezuinige koel- en vriesapparatuur zorgt voor een flinke energiebesparing. Nieuwe apparatuur wordt steeds energiezuiniger dankzij innovatieve technieken. Daar kan uw verouderde koeling niet tegenop. Ongemerkt nemen de koelprestaties van verouderde apparatuur geleidelijk af wat tot een hoger energieverbruik leidt. Nieuwe apparatuur is altijd energiezuiniger. Daarom loont het om te investeren in energiezuinige koelingen en vriezers – vooral als uw koeling ouder dan 10 jaar is.
Voor sommige koelapparatuur profiteert u zelfs van fiscaal voordeel dankzij de Energie Investering Aftrek, ook wel de EIA-regeling. Informeer bij onze adviseurs welke koelingen en vriezers hiervoor in aanmerking komen.
15 - Voer preventief onderhoud uit
Koelingen krijgen in de horeca veel te verduren. Daarom is het belangrijk om uw koel- en vriesapparatuur in topconditie te houden. Goed koelonderhoud zorgt ervoor dat de koeltechnische prestaties van koelingen optimaal blijven. Hierdoor wordt niet meer energie dan nodig is verbruikt. Dankzij periodiek onderhoud wordt de levensduur van apparatuur verlengd. Ook worden de meeste storingen voorkomen doordat defecten vroegtijdig worden opgespoord.
Voor grondig koelonderhoud is koeltechnische ervaring nodig. Daar helpen onze onderhoudsmonteurs u graag bij. Door een onderhoudsabonnement af te sluiten heeft u zelf geen omkijken meer naar het onderhoud. Uw apparatuur wordt dan periodiek gecontroleerd door een van onze monteurs. Zo bent u verzekerd van goed werkende koelingen met een zo laag mogelijke energievebruik.