"Wanneer ik in een eerste kennismaking uitleg dat wij een familiebedrijf zijn met 4 broers aan het roer, worden steevast de wenkbrauwen gefronst. Je ziet de gesprekspartner zich afvragen of dat wel goed gaat. Bij familiebedrijven wordt – vaak ten onrechte – gedacht dat familie en zaken niet goed samengaan. Dat de praktijk anders is, bewijzen tal van bedrijven met families aan het roer.

Heineken, Albert Heijn, Jumbo en Bavaria zijn slechts enkele voorbeelden van zeer succesvolle familiebedrijven met een rijke geschiedenis.

Familiebedrijven onderscheiden zich van andere bedrijven door de sterke betrokkenheid van het personeel en management, het lange termijn denken en rentmeesterschap. Het bedrijf is tenslotte het familievermogen wat moet worden overgedragen aan volgende generaties.

Het meest aansprekende voorbeeld van een succesvol familiebedrijf is dat van de Japanse familie Hosi. Het Japanse familiehotel Hoshi Ryokan wordt sinds het jaar 718 onafgebroken door de familie Hosi geleid. Tegenwoordig staat de 46e generatie aan het roer van dit hotel: Het oudste hotel ter wereld.

Een ander voorbeeld is dat van Antonio Zanussi, die op 26-jarige leeftijd met de productie van hout gestookte fornuizen begon. Het familiebedrijf – nu onderdeel van het Zweedse Electrolux concern - heeft tegenwoordig een van de grootste en modernste fabrieken van grootkeuken apparatuur ter wereld.

Eind oktober 2017 vierden we in het mooie Florence het 100-jarige bestaan van Zanussi. Een bedrijf waar we alweer 40 jaar geschiedenis mee delen. Het jubileum van Zanussi werd gevierd bij de familie Antinori. Zij runnen een familiebedrijf met een historie die maar liefst teruggaat tot het jaar 1180. De 26ste generatie maakt hier nog altijd met grote passie de mooiste wijnen.

Het jaar 2017 was ook voor Hakvoort Professional een bijzonder jaar. In 1965 startte onze vader ‘Jan de Bakker” als brood- en banketbakker een ‘handeltje’ naast zijn bakkersbestaan. Wat begon als een handel in tweedehands grootkeukenapparatuur is in 50 jaar uitgegroeid tot een familiebedrijf van formaat. Wij zijn vertegenwoordigd in Nederland, België en Engeland met ruim 270 werknemers. Onze keukens staan over de hele wereld. Met trots kunnen we zeggen dat de derde generatie inmiddels werkzaam is binnen ons mooie bedrijf.

We realiseren ons terdege dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie zijn voor de toekomst. Kwaliteit, service en klanttevredenheid zijn belangrijke kernwaarden in ons bedrijf: Wat vandaag goed is, moet morgen nóg beter. Alleen dan kunnen we met vertrouwen de komende 50 jaar tegemoet treden."

Leen Hakvoort
Managing director