Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.
De Energie-investeringsaftrek (EIA) voor 2025: Voorwaarden en wijzigingen

Wat is de EIA?
Waarschijnlijk bent u als horeca-ondernemer al bekend met de Energie Investeringsaftrek (EIA). De EIA is een fiscale regeling die valt onder de verantwoordelijkheid van de ministers van Financiën en Economische Zaken (EZ). De Belastingdienst en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), onderdeel van het ministerie van EZ, voeren deze regeling uit. Als uw investering voldoet aan de eisen, mag er 40% van de investeringskosten worden afgetrokken van de winst. Zo heeft u dus dubbel voordeel: de energiekosten gaan omlaag én u betaalt minder belasting.
Voorwaarden
De belangrijkste voorwaarden zijn:
- U bent ondernemer en bent inkomsten- of vennootschapsbelastingplichtig in Nederland
- De aanvraag moet worden gemeld binnen 3 maanden na de investeringsverplichting (zoals het geven van de opdracht of het tekenen van de koopovereenkomst)
- Het totale bedrag aan energie-investeringen moet tenminste € 2.500,- per kalenderjaar zijn
- De investering voldoet aan de eisen zoals die zijn gesteld volgens de Energielijst
- De aanvraag moet worden gedaan via de site van de RVO
Veranderde regels
Ten opzichte van 2024 zijn deze zaken gewijzigd wat betreft horeca-apparatuur:
- De aftrek voor een energiezuinige (vaat)spoel of (vaat)wasmachine is verwijderd. De RVO geeft hiervoor als reden dat de terugverdientijd niet toereikend is.
- De omschrijving voor energiezuinige professionele koel- of vrieskast is aangepast - volgens de RVO zodat deze nu beter aansluit op de beschikbare apparaten op de markt. Dit komt erop neer dat de eis voor een afzonderlijke (niet in de wanden geplaatste verdamper) is vervallen. Daarnaast zijn vrieswerkbanken expliciet benoemd.
Voorwaarden 2025
Pagina 37
Energiezuinige professionele koel- of vrieskast
a. Bestemd voor: het koelen van producten waarbij de producttemperatuur continu wordt gehandhaafd
tussen -1 °C en +5 °C
en bestaande uit: koelkast of gekoelde werkbank met een maximale netto inhoud van 1500 liter, werkend op een
halogeenvrij koudemiddel, voorzien van geforceerde ventilatie in de kast, met een Energy Efficiency Index (EEI)
kleiner dan 25, in klimaatklasse 4 (30 °C, 55% RV) of in klimaatklasse 5 (40 °C, 40% RV), gemeten conform
Verordening (EU) 2015/1095;
b. Bestemd voor: het vriezen van producten waarbij de producttemperatuur continu wordt gehandhaafd
beneden -15 °C
en bestaande uit: vrieskast of vrieswerkbank met een maximale netto inhoud van 1500 liter, werkend op een
halogeenvrij koudemiddel, voorzien van geforceerde ventilatie in de kast met een Energy Efficiency Index
(EEI) kleiner dan 50, in klimaatklasse 4 (30 °C, 55% RV) of in klimaatklasse 5 (40 °C, 40% RV), gemeten
conform Verordening (EU) 2015/1095. Als het apparaat zowel kan koelen als vriezen dan gelden de eisen onder a.
Pagina 68
Elektrische oven
Bestemd voor: het vervangen of ombouwen van een oven, gestookt met een fossiele brandstof,
en bestaande uit: elektrische (droog)oven, (eventueel) noodzakelijke aanpassing van
de elektriciteitsaansluiting.
In aanmerking komende producten
Onderstaande merken en producten komen in ieder geval in aanmerking voor de EIA. Met het filter 'EIA' kunt u selecteren op de betreffende producten. De producten zijn ook te herkennen aan het label.
Overige maatregelen
Naast energiezuinige horeca-apparatuur, kunt u ook aftrek krijgen voor andere maatregelen, zoals een warmtepomp, isolerend glas en meer. U komt nu ook in aanmerking voor de regeling als u in het algemeen een oven vervangt die werkt op fossiele brandstof. In voorgaande jaren was dit beperkt tot het vervangen van specifiek ovens op gas.