Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.
IJsblokjes en voedselvergiftiging: 15 tips voor veilig gebruik
Reminder: ijsblokjes kunnen ‘besmet’ raken met bacteriën waardoor gasten flink ziek kunnen worden. Ze kunnen zelfs voedselvergiftiging veroorzaken. Met de zomermaanden voor de deur is het goed om hier nog eens extra aandacht aan te besteden. Met onze hygiëne tips bent u weer helemaal bij.
IJs, het 'vergeten voedsel'
IJsblokjes zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt bij voedselvergiftiging. Toch kunnen gasten flink ziek worden van deze onschuldig lijkende blokjes. Terwijl horecazaken iedere dag veel aandacht besteden aan een opperbeste hygiëne, worden ijsblokjes een beetje vergeten. Want, wat kan daar nou mis mee gaan? Niet veel als ze op de juiste manier worden opgeslagen en op een hygiënische wijze worden gebruikt. Maar juist daar gaat het nog wel eens mis waardoor kruisbesmetting op de loer ligt.
Zo moet het niet
Het zijn vaak kleine, onbewuste handelingen waardoor ijsblokjes besmet raken. Zoals het bewaren van de ijsschep in de ijsblokjesmachine. Of te laks omgaan met diezelfde ijsschep. Een ijsschep mag alleen bij het handvat worden aangeraakt. Gebruik ook altijd één ijsschep per ijslocatie. Op iedere locatie waar met ijs wordt gewerkt, moeten aparte hulpmiddelen klaar liggen. Dus niet even met de ijsschep van de bar naar de keuken lopen. En ijsblokjes mogen niet in aanraking komen met andere voedingsmiddelen. Hierdoor kunnen ze besmet raken. Als die ijsblokjes vervolgens in de drankjes van gasten belandden, kunnen zij daar flink ziek van worden. IJsblokjes die overblijven of van de ijsschep op de bar vallen, mogen vervolgens niet meer terug in de machine of opslagbak.
Ook de ijsblokjesmachine heeft aandacht nodig. Een regelmatige reiniging voorkomt dat slijm en bacteriën zich kunnen ophopen. Een schone machine zorgt voor schone ijsblokjes. De ijsblokjesmachine maakt weer nieuwe ijsblokjes aan zodra er ijsblokjes uit de opslagbunker van de machine worden geschept. Let hierbij op dat er niet alleen vanaf de bovenkant ijs wordt geschept. De ijsblokjes onderin de machine blijven hierdoor te lang liggen. Wij raden aan om de ijsblokjes af en toe om te scheppen. In periodes waarin weinig ijsblokjes worden gebruikt is het beter om de opslagbak regelmatig te legen.
IJs kan bederven
Nog zo’n aandachtspunt is dat ijs kan bederven. Dat klinkt misschien gek, maar niets is minder waar. De lage temperatuur zet de groei van bacteriën stop maar vernietigt ze niet. De bacteriën worden hierdoor als het ware geconserveerd. Zodra het warmer wordt, kunnen die bacteriën weer groeien. Daarom mag schepijs dat deels is gesmolten niet meer terug de vriezer in. Ook ijsblokjes die te lang buiten de opslag zijn geweest zijn hierdoor onbruikbaar.
Hygiëne tips
In veel horecazaken wordt het veilig omgaan met ijsblokjes nog wel eens onderschat. Hoe zit dat in uw zaak? Met onze tips bent u weer helemaal bij.
- 1. Was eerst de handen voordat er met ijs wordt gewerkt
- 2. Bewaar de ijsschep altijd buiten de ijsblokjesmachine. Het liefst in een rvs bak of op een rubberen mat
- 3. Raak ijsblokjes nooit met de handen aan. Gebruik altijd een ijsschep en raak alleen het handvat van de schep aan
- 4. Maak de ijsschep regelmatig schoon
- 5. Maak de ijsblokjesmachine regelmatig schoon. Slijm en schimmel kunnen zich anders ophopen in de machine. Dat is een voedingsbodem voor bacteriën
- 6. Plaats ongebruikt ijs niet terug in de machine of opslagbak
- 7. Schep de ijsblokjes in de opslag van de machine regelmatig om
- 8. Leeg de opslag van de machine regelmatig in periodes waarin weinig ijsblokjes worden gebruikt
- 9. Voorzie iedere locatie waar met ijsblokjes wordt gewerkt van een aparte ijsschep
- 10. Er mag niet gegeten, gedronken of gerookt worden in de buurt van ijsblokjes. Hou de ijsblokjes uit de buurt van ander voedingsmiddelen om kruisbesmetting te voorkomen
- 11. Gebruik alleen rvs emmers voor het vervoeren van ijsblokjes van de bar naar het buffet
- 12. Gebruik geen (ijs)containers die ook gebruikt worden voor de opslag van andere voedingsmiddelen
- 13. Maak ijscontainers regelmatig schoon en hang ze ondersteboven om te drogen. Zet ze niet op de grond om het nestelen van bacteriën te voorkomen
- 14. Train medewerkers regelmatig in een goede ijsbehandeling en zorg dat dit wordt nageleefd
- 15. Wees verzekerd van een hygienische en goed werkende ijsblokjesmachine door de machine vlak voor de drukke zomermaanden na te laten kijken door een servicemonteur