Warme temperaturen vragen veel van koel- en vriesapparatuur. Koelingen en vriezers moeten door de warmte namelijk harder werken om de temperatuur goed op pijl te houden. Ze worden hierdoor flink belast wat kan zorgen voor oververhitting. Vervelende storingen en zelfs uitval liggen hierdoor op de loer. Daarom delen wij belangrijke tips om het hoofd koel te houden en storingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Ga aan de slag met onze tips

1 - Beperk deuropeningen

Open de deuren van koelingen en vriezers zo min mogelijk op hele warme dagen. Dit voorkomt dat er onnodig warmte naar binnen komt – waardoor de koeling uiteindelijk nog harder moet werken om weer op de ingestelde temperatuur te komen.

2 - Zorg voor een goede luchtcirculatie

De koude lucht moet goed kunnen circuleren in uw professionele koelkast of vriezer. Zet koelingen en vriezers daarom niet te vol. Hou de bodem vrij, zorg dat er ruimte vrij is aan de zijkanten van de roosters en stapel de producten niet te hoog.

3 - Zorg voor een goede ventilatie 

Voorkom oververhitting door ervoor te zorgen dat de warme lucht goed afgevoerd kan worden. Hou ruimte rondom koel- en vriesapparatuur vrij voor een goede ventilatie. Zet geen dozen bovenop koelkasten en vriezers en hou ruimte aan de zijkanten vrij.

4 - Zet geen warme producten in de vriezer of koelkast 

Hierdoor gaat de temperatuur in de koel- of vrieskast namelijk omhoog waardoor er weer bijgekoeld moet worden. Laat warme producten eerst afkoelen of gebruik een blastchiller voor het snel koelen van warme producten.

5 - Hou koelingen zo koel mogelijk

Een warme omgeving is extra belastend voor uw koelingen. Plaats koel- en vriesapparatuur daarom niet in direct zonlicht of te dicht bij een warmte bron zoals een heet fornuis. Zorg voor voldoende aanvoer van koude lucht om de ruimte van de koeling zo koel mogelijk te houden.

6 - Hou de condensor schoon

Zorg ervoor dat de condensor stofvrij is. Een ophoping van stof zorgt voor een slecht koelresultaat, maakt het moeilijker om de warmte af te voeren en levert brandgevaar op. Reinig de condensor daarom ten minste ééns per maand met een zachte borstel

7 - Vervang gescheurde deurrubbers 

Zorg voor een goede afdichting met goed sluitende deurrubbers zodat de koude lucht in de koeling blijft. Dankzij gescheurde deurrubbers kan er koude lucht ontsnappen waardoor het moeite kost om weer op de ingestelde temperatuur te komen

Extra opletten met verouderde apparatuur

Zijn uw koelingen en vriezers al wat ouder? Dan is het extra opletten geblazen. Voor verouderde apparatuur kost het nog meer moeite om de warmte te trotseren. Dat komt omdat er nog meer van de koelmotor gevraagd wordt. Ongemerkt verbruikt verouderde apparatuur ook meer energie dan nodig is. Daarom is het advies om koelingen en vriezers ouder dan 10 jaar te vervangen met nieuwe modellen. Nieuwe modellen koel- en vriesapparatuur zijn dankzij de nieuwste technische innovaties een stuk energiezuiniger. 

Voorbereid op de zomermaanden

Een storing komt altijd ongelegen, zeker in de zomermaanden. Er zeker van zijn dat uw koel- en vriesapparatuur in optimale conditie is? Laat uw vriezers en koelingen tijdig nakijken door onze servicemonteurs. Met periodiek onderhoud zijn de meeste storingen te voorkomen. Bovendien blijven de technische prestaties van uw apparatuur zo optimaal.