Bij langdurig stilstaan van uw apparatuur – bijvoorbeeld nu uw horecazaak i.v.m. het coronavirus is gesloten – kan er bij sommige apparaten in uw horeca keuken schade ontstaan. Voorkom schade aan uw apparatuur door voorzorgsmaatregelen te nemen. Met onze handige checklist bent u goed voorbereid.

Het veilig afsluiten van apparatuur

Apparatuur die u de komende tijd niet meer gebruikt en normaal standaard aan blijft staan – zoals horeca koelkasten, ijsblokjesmachines en espressomachines – kunt u niet zomaar uitzetten. Een grondige reiniging is belangrijk voordat u apparatuur afsluit. Aangekoekte resten, vuil en kalk veroorzaken verstoppingen en schade aan onderdelen die uw apparatuur permanent kunnen beschadigen. Bovendien krijgen bacteriën vrij spel nu apparaten niet meer dagelijks worden gebruikt.

Belangrijk dus om uw apparatuur grondig te reinigen en na te kijken. Storingen en bacteriën maken hierdoor geen schijn van kans. Zo staat u straks niet voor vervelende verrassingen als de deuren van uw zaak weer open gaan. Goed onderhoud verlengt niet alleen de levensduur van uw apparatuur, het zorgt ook voor betere technische prestaties en een lager energieverbruik.

Aan de slag
Uw ijsblokjesmachine staat de komende tijd stil. Zet de machine uit en maak hem van binnen en buiten goed schoon. Vaatwassers, bain maries en combisteamers moeten goed ontkalkt worden. Er mag geen water achterblijven in machines, dit versterkt de groei van bacteriën.  Leeg de watertank van de vaatwasser en de boilers van combisteamers en koffiemachines goed. Reinig de filters van uw afzuigkap en kook de frituur uit. Controleer de zout voorraad in uw waterontharder en vul deze zo nodig aan. Maakt u gebruik van waterfilters? Deze zijn slechts beperkt houdbaar, controleer de houdbaarheidsdatum goed. Vergeet ook niet om na verloop van tijd water door uw afvoerputten en afvoeren te laten lopen zodat deze niet droog komen te staan. 

Koelingen en vriezers
Maakt u van meerdere koelingen of vriesapparatuur gebruik? Plaats uw waren zoveel mogelijk in één grote koeling of vriezer om energie te besparen. De andere koelingen en vriesapparatuur, zoals barkoelingen zonder bederfelijke waar, kunt u uitzetten en reinigen. Vergeet hierbij de condensors niet te reinigen met een zachte borstel. Vervang ook direct gescheurde deurrubbers om energieverlies te voorkomen. Na het reinigen is een goede ventilatie heel belangrijk.  Laat de deuren van uw koelingen en vriezers een stukje open staan. Voorkom vocht zoveel mogelijk om bacteriegroei en muffe geuren tegen te gaan.

Olie van vacumeermachines goed schoonmaken
Bij het uitzetten van uw vacumeermachine is het belangrijk om de olie van de machine eerst goed schoon te maken. Tijdens het vacuüm verpakken van vochthoudende producten, kan een gedeelte van het vocht in de vacuümpomp terecht komen. Indien de machine enkele weken wordt stilgezet met water in de olie, zal dit onherstelbare schade aanrichten aan de vacuümpomp. Laat het warmloopprogramma of reinigingsprogramma één of bij voorkeur meerdere keren draaien en controleer de staat van de olie na het voltooien van de cyclus. U kunt de vervuilde olie ook helemaal vervangen voor schone olie.

Vaatwassers ontkalken
Het is noodzakelijk om uw vaatwasser goed te ontkalken. Laat het reinigingsprogramma ten minste één keer draaien en zet de vaatwasser na het schoonmaken een stukje open om een muffe geur te voorkomen. Kalkaanslag resulteert in 10% hoger energieverbruik en bij verdere toename van kalk kan permanente schade aan de verwarmingselementen ontstaan. Bovendien neemt de waterdruk van uw machine af door kalkvorming in de leidingen. Maak de machine vervolgens vochtvrij en leeg de watertank om bacteriegroei tegen te gaan.

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Checklist:

• Haal altijd eerst de stekker uit het stopcontact zodra u apparatuur grondig gaat schoonmaken
• Reinig de apparatuur met reiniginsmiddelen voor het specifieke apparaat. Zorg dat er geen kalk, water of vocht, stof en aangekoekte resten achterblijven
• 
Maak de olie van uw vacumeermachine goed schoon door het warmloopprogramma te laten draaien. Controleer de olie vervolgens goed en vervang deze indien nodig
• Maak de condensors van uw koelingen en vriezers schoon met een zachte borstel
• Vervang gescheurde deurrubbers van koelingen en vriezers om energieverlies te voorkomen
• Plaats al uw waren zoveel mogelijk in één grote koeling of vriezer, zet de overige koelingen uit en maak goed schoon. Laat de deuren een stukje open staan na het schoonmaken
• Ontdoor de vriezer en reinig grondig. Maak vervolgens goed droog, ook de lekbak als u daarbij kunt
• Zet de ijsblokjesmachine uit en reinig de machine van binnen en buiten
• Reinig de filters van uw afzuigkap
• Ontkalk de combisteamer en leeg de boiler
• Ontkalk de bain marie
• Ontkalk de vaatwasser door het reinigingsprogramma minimaal één keer te laten draaien. Zet de vaatwasser deur na reinigen op een kier
• Kook de frituur uit
• Controleer de zout voorraad in uw waterontharder en vul deze indien nodig bij
• Waterfilters zijn beperkt houdbaar, controleer de houdbaarheidsdatum goed
• Laat af en toe water door uw afvoerputten en afvoeren lopen zodat deze niet droog komen te staan 

Heeft u vragen of twijfelt u of u een apparaat kunt uitzetten? Neem contact met ons op. Onze adviseurs staan voor u klaar. U kunt met ons bellen, chatten en mailen. 

Verder lezen
Werktijdverkorting, inspringen op de bezorgmarkt, mag afhalen nu wel of niet? Wij hebben alle corona-maatregelen en informatie voor u verzameld in onze blog.