Als eigenaar van een mooie eetgelegenheid, tankstation met restauratie of zorgkeuken (om maar een paar plekken te noemen waar je een professionele koelkast kan vinden), weet je dat betrouwbare koeling van groot belang is om de keuken soepeltjes te laten lopen. Het onderhoud daarvan is daarom heel belangrijk, want de koelkast moet er niet op een hectisch moment mee ophouden. Er zitten ook meer eisen en voorwaarden aan een professionele koelkast, want de versheid en kwaliteit van de producten die er in staan, moeten aan strenge eisen voldoen. Het belang van een goed onderhouden koelkast is dus hoog. 

Wat is het belang van een goed onderhouden koeling?

Als het gaat om koeling in een professionele setting, staat goed onderhoud gelijk aan voedselveiligheid en kostenbesparing. Want:

  • • Minder energieverbruik: een goed onderhouden koeling werkt efficiënt, wat minder energieverbruik betekent.
  • • Minder reparaties: blijf up to date met klein onderhoud en er is minder kans dat je koeling onverwacht problemen geeft. Goed onderhoud is dus minder stress!
  • • Langere levensduur: wanneer professionele koeling op de juiste manier onderhouden wordt, gaat die over het algemeen langer mee. Dit bespaart op lange termijn dus ook geld omdat je minder vaak de apparatuur hoeft te vervangen.
  • • Verhoogde efficiëntie: goed onderhouden koelinstallaties werken efficiënt waardoor energiekosten en impact op het milieu laag blijven.
  • • Betere kwaliteit van voedingsmiddelen: een goed functionerende koelkast houdt voedingsmiddelen en dranken op de juiste temperatuur waardoor die langer vers en smakelijk blijven.
  • • Betere voedselveiligheid: naast kwaliteit van voedsel, is veiligheid van voedsel ook heel belangrijk. Een regelmatig onderhouden koelkast is betrouwbaar en kan de temperatuur goed vasthouden zodat voedselveiligheid gegarandeerd blijft.
  • • Het gaat voedselverspilling tegen: goede koeling houdt (dure) producten op de juiste temperatuur. Bederf en producten weg moeten gooien omdat de temperatuur niet correct bleek, zijn hoofdredenen van voedselverspilling in de horeca. 

Kortgezegd: het belang van een goed onderhouden koeling gaat verder dan alleen energiebesparing en voedselveiligheid. Wat te denken van een volle koelkast met dure ingrediënten die er mee ophoudt? De kosten daarvan kunnen behoorlijk oplopen, niet alleen het vervangen van de koelkast maar ook de inhoud daarvan. Op zo'n kostenpost zit niemand te wachten.

Onderhoud voor commerciële koelkasten

Commerciële koelkasten zijn een essentieel onderdeel van welke horeca of Retail branche dan ook. Uiteraard moeten ze het liefst zo lang mogelijk mee gaan. Voor groot onderhoud kun je een onderhoudscontract aangaan. Hiermee ben je gegarandeerd van langdurig en goed onderhoud en snelle service als er toch iets mis blijkt te zijn. Klein onderhoud is ook vaak prima zelf uit te voeren. Let dan op de volgende zaken:

  • • Haal de koelkast van tijd tot tijd van de muur en maak de achterkant goed schoon. Het condensrooster van de koelkast verstoft en het apparaat kan de warmte dan niet goed afvoeren. Hierdoor neemt energieverbruik ook toe.
  • • Check de deurrubbers of deze nog goed sluiten en er geen scheurtjes in zitten. Wanneer deurrubbers uitdrogen, is er geen goede afdichting en kan koude lucht ontsnappen. Losse deurrubbers zijn heel eenvoudig online bij te bestellen.
  • • Plaats de koelkast op een goed geventileerde en koele plek in de keuken. Als de koelkast op een warme plek staat of zijn warmte niet goed kwijt kan, kan de compressor kapot gaan vanwege oververhitting. Zet de koelkast dus op een koele, droge plek, ver weg van waar gekookt wordt.
  • • Zorg ervoor dat de ruimte rondom de koelkast vrij is voor een goede ventilatie. Koelingen produceren ook warme lucht die afgevoerd moet worden. Voorkom dat bijvoorbeeld dozen of kratten op of rondom de koelkast gezet worden.
  • • Controleer dagelijks of de koeling schoon is en er geen etensresten blijven liggen. Ook als er ijsvorming ontstaat, is het beter om die zo snel mogelijk te verwijderen, in plaats van eens in de zoveel tijd de hele koeling aan te moeten pakken. Zo garandeer je een efficiënt werkende koelkast én voorkom je dat bacteriën kans krijgen zich te vermenigvuldigen. 

Conclusie

Een professionele koelkast is een grote investering waar je lang op wilt kunnen rekenen. Door regelmatig zelf onderhoud en checks uit te voeren, wordt voorkomen dat kleine problemen grote issues worden. En door van tijd tot tijd de koeling door een professional te laten nalopen, verleng je de levensduur én het plezier dat je van je professionele koelkast hebt!