We nemen een kijkje in de wereld van chef-kok Sebastiano Rovida. Naast Italiaanse tv-personality, is hij vooral chef-kok. Hij vertelt ons vol passie over zijn creativiteit, obsessie voor finger food en zijn geheime wapen in de keuken.

Sebastiano omschrijf jezelf eens: wat voor type chef-kok ben je?
“Ik ben een zeer dynamische, vastberaden man. Ik word aangetrokken door alles wat staat voor innovatie. Dankzij mijn creativiteit en doorzettingsvermogen kan ik mijn doelen in de keuken bereiken.”

Kun je meer vertellen over je achtergrond als chef-kok?
“Nadat ik twee jaar op de vakschool in Pavia (Italië) zat, besloot ik mezelf uit te dagen. Ik was nog heel jong en ambitieus. Ik ben onderaan de ladder begonnen, in oude en versleten keukens. Ik denk dat iedere dag die ik in een keuken heb doorgebracht de sleutel is tot hetgeen ik nu heb bereikt. Ongeacht of het super-professionele, kapotte of zelfs een niet echt bestaande keuken was. In die drie jaar heb ik echt ontdekt wat koken is. Ik realiseerde me dat koken niet alleen een baan maar ook een levensstijl is. Koken is kunst, poëzie, creativiteit en inspiratie. Een nieuwe wereld opende zich voor me! Die tijd werkte ik continu en mijn spaarzame vrijetijd gebruikte ik om te studeren. Mijn wereld was in de keuken en ik kon niet afgeleid zijn. Sindsdien ben ik niet meer gestopt met koken. Ik heb gewerkt in exclusieve restaurants met grote verantwoordelijkheden. Ik heb gereisd en vele evenementen- en bruiloftscatering gedaan. Op die gelegenheden ontmoette ik veel VIP’s. En toen kwam mijn ervaring op de Italiaanse televisie. Eerst met Fuori Menù in 2010, gevolgd door mijn eigen tv-show: Finger Food Factory. Een geweldige ervaring waar ik veel plezier heb gehad. Het maakte me populairder en bovenal gaf het me de mogelijkheid om mijn ideeën te presenteren. In 2014 werd mijn boek Finger Food Factory gepubliceerd.”

De culinaire markt innoveert voortdurend. Wat is jouw visie?
“Ik heb een passie voor innovatie en nieuwe technologieën. Ik verveel me snel, maar de eindeloze mogelijkheden van het koken, in combinatie met de voortdurende innovatie, maakt me nog gepassioneerder. Je kunt alleen op hoog niveau koken als je de basics kent. In andere woorden, het heeft geen zin om exclusieve recepten te maken als je niet een goed bord spaghetti met tomatensaus op tafel kunt zetten. Een voorbeeld van een apparaat dat innovatief gebruikt kan worden, is de snijmachine van Berkel. Deze zijn uiterst nauwkeurig, praktisch en esthetisch. Als we als chefs iets meer open-minded zouden zijn, zouden we ontdekken dat de gebruiksmogelijkheden eindeloos zijn. We kunnen van elk product dunne plakjes maken en dit maakt creativiteit de enige beperking. Inspiratie is overal.”

Jouw ideeën rond de toepassingsmogelijkheden van een snijmachine zijn origineel. Neem bijvoorbeeld de fantastische Finger Food creaties. Kan je toelichten op welke wijze Berkel een creatieve aanvulling geeft in de professionele keuken?
“In mijn keuken worden snijmachines op verschillende manieren gebruikt. Bij snijmachines denken we altijd aan vlees, maar in werkelijkheid zijn de mogelijkheden eindeloos. Ook vis, groenten en fruit zijn zeer goed te snijden met de snijmachines. Bijvoorbeeld een groente salade is zeer eenvoudig te maken met gesneden venkel, selderij, rapen, wortelen etc. De precisie van het snijden en de snelheid zijn ideaal voor het maken van hapjes.
De Berkel snijmachines versnellen de voorbereiding. Bovendien garandeert Berkel chirurgische precisie.”

Maak deze zin eens af: “Ik bent pas echt tevreden als….?”
“de passie voor mijn werk weerspiegelt in mijn gerechten en ik de verwondering in de ogen van mijn gasten zie.”