Met het nieuwe jaar in aantocht blikken wij alvast vooruit wat u als horeca ondernemer in 2020 kunt verwachten. Ook aankomend jaar staan er nieuwe trends en uitdagingen op de planning. ‘Never a dull moment’ in deze dynamische branche. Wij nemen u goed voorbereid het nieuwe jaar in. 

Dit staat er voor 2020 op het menu:

- Nieuwe horeca cao
- Wet Arbeidsmarkt in Balans
- Lagere winstbelasting 
- Horeca blijft in 2020 gematigd groeien
- Rookruimtes zijn verleden tijd
- Energiebesparing en de informatieplicht
- Energie Investeringsaftrek blijft 45%
- Personeelstekort blijft aanhouden
- Goed gevulde evenementenkalender
- Vegan en vega
- Toenemende concurrentie van non-horeca
- Vooruitblikken op 2021

Nieuwe cao voor de horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN), CNV Vakmensen en FNV Horeca hebben een akkoord bereikt voor een nieuwe horeca cao dat per 1 januari 2020 ingaat en een looptijd heeft van een jaar.
De belangrijkste punten uit de nieuwe cao:

- De prestatieverhoging is afgeschaft
- Alle vakkrachten met een loon tussen het basis- en eindloon van de loontabel krijgen per 1 januari 2020 een 3% verhoging
- Een horeca medewerker wordt eerder vakkracht doordat een vakdiploma en/of ervaring bij een andere werkgever meetelt
- De invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) wordt werkbaar gemaakt door een aantal maatregelen. Zo is de oproeptermijn verkort van 4 dagen naar 24 uren tevoren.

Meer over de horeca cao voor 2020 is hier te lezen > 

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Het zat er al een tijdje aan te komen en per 1 januari 2020 gaat de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) dan echt van kracht. Het doel van deze wet is om de kloof tussen vaste en flexibele contracten kleiner te maken. Met de WAB hoopt de overheid vaste contracten aantrekkelijker te maken voor werkgevers. Deze wet raakt de horeca recht in het hart, de helft van alle medewerkers heeft op dit moment een flexibel contract. Inmiddels zijn er in de nieuwe horeca cao enkele maatregelen opgesteld om deze wet in de praktijk werkbaarder te maken. 

Enkele maatregelen uit de WAB:
- De WW-premie gaat voor flexibele contracten omhoog van 3,6% naar 7,8%
- Oproepkrachten moeten vier dagen van tevoren worden opgeroepen voor werk. Als de werkgever binnen 4 dagen afzegt, heeft de werknemer recht op loon. Deze regeling is in de nieuwe cao verkort naar 24 uren van tevoren.
- Na 12 maanden moeten werkgevers aan oproepkrachten een vaste arbeidsomgang bieden.

Grote kans dat u met flexibele contracten werkt. Bereid u daarom goed voor met deze checklist en kijk waar u nog voor 1 januari actie moet ondernemen. 

Lagere winstbelasting

Het kabinet verlaagt vanaf 2020 de vennootschapsbelasting van 19% naar 16,5% over de winst tot de eerste €200.000. Vanaf 2021 gaat dit percentage nog verder omlaag naar 15%. Dat is voor de meeste horecavennootschappen goed nieuws. De winst boven €200.000 wordt nog wel belast met 25% maar ook dit percentage wordt in 2021 verlaagd naar 21,7%.

Horeca blijft in 2020 gematigd groeien

Hoewel de sterkste groei in de sector achter de rug is, blijft de horeca ook aankomend jaar groeien. Volgens de ING mag een omzetgroei van 1,5% verwacht worden. Die groei wordt voornamelijk veroorzaakt door de toename van het aantal buitenlandse toeristen en doordat de gemiddelde koopkracht van Nederlandse consumenten zal toenemen. Eten en drinken buiten de deur blijft populair. Bovendien groeit het aanbod horeca ook gestaag. Leegstaande winkels maken in binnensteden vaak plaats voor nieuwe horecagelegenheden. De consument heeft nóg meer keuze. Vooral in de Randstad neemt het aantal horecazaken sterk toe. Extra belangrijk dus om het onderscheidend vermogen van uw zaak te blijven versterken.

Omzetgroei in de horeca voor 2020

Rookruimtes zijn verleden tijd

In 2020 wordt de hele horeca rookvrij nu de Hoge Raad per 27 september 2019 heeft bepaald dat rookruimtes niet langer meer toegestaan zijn. Per 1 april 2020 start de handhaving op de aanwezigheid van rookruimtes. Vanaf 1 april krijgen ondernemers een boete als de rookruimte nog in gebruik is. Die boetes kunnen flink oplopen. Bij een eerste overtreding wordt een boete van 600 euro opgelegd. Bij een volgende overtreding wordt dit verdubbeld. Deze verdubbeling gaat door tot een maximum van 4.500 euro.

Op het buitenterras mag nog wel gerookt worden. Belangrijke voorwaarde is dat het terras aan minimaal één zijde volledig open is. Meer informatie over het verbod op rookruimtes in de horeca is te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Energiebesparing en de informatieplicht

Per 1 juli 2019 zijn horecabedrijven, die meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas per jaar verbruiken, verplicht om zich te registreren bij het eLoket Informatieplicht Energiebesparing van de overheid. Hierin moet aangegeven worden welke maatregelen zijn genomen of nog worden genomen om energie te besparen. Alhoewel dit inmiddels geen nieuwe maatregel meer is, blijft de informatieplicht ook aankomend jaar van kracht. Voor horecabedrijven die aan de verbruikscriteria voldoen maar zich nog niet hebben geregistreerd, kunnen dwangsommen worden opgelegd.

Ook als u niet verplicht bent om energiebesparende maatregelen te nemen, loont het om werk te maken van energiebesparing. Zo kunt u tot wel 80% besparen op uw energiekosten door uw oude koeling met energielabel G te vervangen voor een nieuwe horeca koelkast met energielabel B.

Energie Investeringsaftrek blijft op 45%

Goed nieuws: ook aankomend jaar blijft de Energie Investeringsaftrek (EIA) van kracht. Deze regeling is door de overheid in het leven geroepen om het investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen aantrekkelijker te maken. Met de EIA kunt u namelijk 45% van uw investering aftrekken van de fiscale winst. Dat maakt investeren in energiezuinige apparatuur extra voordelig. Naast fiscaal voordeel kunt u bovendien rekenen op een lagere energierekening. Tel uit uw winst! Het EIA budget voor 2020 bedraagt €147 miljoen.

Om in aanmerking te komen voor EIA moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees hier meer over de Energie Investeringsaftrek (EIA).

Personeelstekort blijft aanhouden

Aan horecagelegenheden geen gebrek. Trek in sushi, een vegan hamburger of in een goed kopje koffie? Voor de consument is er keuze genoeg. Heel anders is dat voor horeca ondernemers. Het grote personeelstekort blijft ook in 2020 aanhouden. Steeds minder mensen kiezen voor een baan in de horeca. Anderzijds neemt het aantal horecagelegenheden toe. Dat brengt grote uitdagingen met zich mee. Er zijn helaas voorbeelden genoeg van ondernemers die het bijltje erbij neerleggen vanwege het gebrek aan personeel.

Naast het vinden van geschikt personeel, is het behouden daarvan net zo belangrijk. Enkele tips van concullega’s zijn: een hoger salaris bieden, een vaste vrije dag, een goede werksfeer en voldoende opleidingsmogelijkheden. Vooral een goede werksfeer is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat sfeer het wint van geld.

Goed gevulde evenementenkalender

Er is genoeg te doen in 2020. Spraakmakende evenementen zoals de Formule 1, het Eurovisie Songfestival en het EK voetbal brengen veel mensen op de been. Niet alleen Nederlandse dagjesmensen, ook veel buitenlandse toeristen worden verwacht. Hotels kunnen rekenen op hogere kamerprijzen dankzij de grote vraag en restaurants en cafés mogen extra gasten verwelkomen. Vooral in de regio’s Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Noord-Brabant kunnen ondernemers daar de vruchten van plukken. Voor (lokale) cafés is het een opsteker dat Oranje na het missen van het EK in 2016 en het WK in 2018, aankomend jaar weer meedoet aan het EK voetbal. Zeker als het team verder in het toernooi komt, kan dat de omzet een duwtje geven.

Vegan & vega

Vega en vegan gerechten zijn anno 2020 echt een must op de menukaart. De populariteit van minderen met vlees en volledig plantaardige maaltijden is de afgelopen jaren flink toegenomen. Spring in de boot en speel in op deze belangrijke foodtrend. Gezondheid neemt steeds een belangrijkere rol in het keuzeproces van de gast in de horeca. Specifieke dieetwensen, zoals vegetarisch of plantaardig eten, winnen terrein. Het aanbod vegetarische en veganistische opties op de menukaart is nu vaak nog beperkt. Dit terwijl het aanbod plantaardige en vegetarische producten in de supermarkten steeds verder toeneemt. Werk aan de winkel dus. Met een uitgebreide selectie vegan en vega opties kunt u zich als ondernemer onderscheiden en bent u voorbereid op de toekomst.

Toenemende concurrentie van non-horeca

Foodservice is hot. Door branchevervaging – ook wel blurring genoemd – krijgt de horeca steeds meer te maken met concurrentie uit verrassende hoeken. Een gezonde lunch bij de sportschool, een kopje koffie tijdens het winkelen en vers bereide maaltijden uit de supermarkt: steeds meer bedrijven bieden een stukje horeca aan. De consument heeft veel keuze als het om eten gaat. Maaltijden laten we eenvoudig thuis bezorgen via één van de vele maaltijdbezorgingsdiensten, zelfs supermarkten spelen hier nu op in. Dankzij al deze vormen van gemak voor de consument, neemt de concurrentie voor de horeca toe. De strijd om het maagaandeel barst los. Een nieuw fenomeen zijn de zogenoemde ‘dark kitchens’, restaurants waar gasten niet welkom zijn en die alleen virtueel bestaan. Gasten kunnen alleen via één van de vele maaltijdbezorgingsdiensten een bestelling plaatsen. In het virtuele restaurant wordt alleen gekookt, de maaltijdbezorger doet de rest.

Vooruitblikken op 2021

Wie écht goed voorbereid het nieuwe jaar in wil gaan, houdt alvast rekening met de maatregelen voor 2021. Zo is het verstandig om dit jaar alvast op zoek te gaan naar een alternatief voor wegwerpplastic. Vanaf 2021 zijn plastic patatbakjes, rietjes, bestek, bordjes en roerstaafjes verleden tijd nu de Europese Unie een verbod op wegwerpplastic heeft ingesteld. Ook is het, met het oog op het klimaatakkoord, goed om na te denken over het verduurzamen van uw horecazaak. Duurzaam ondernemen wordt steeds meer de norm. Wat betreft ziekteverzuim is het nog even volhouden dit jaar. Pas in 2021 komt het kabinet kleine werkgevers tegemoet in de kosten van ziekteverzuim. Elke werkgever ontvangt vanaf volgend jaar een vergoeding van zo’n maximaal 1000 euro.

Verder praten over de trends en ontwikkelingen voor 2020? Kom tijdens de Horecava 2020 langs in onze stands. Hier ontdekt u alles voor de groot- en fastfoodkeuken. Eén ding hebben beide stands gemeen: ze staan bomvol innovaties en nieuwe apparatuur. U leest er meer over in onze Horecava blog

Grootkeuken stand: hal 2, stand 105
Bakwanden stand: hal 8, 403