Vindt u het vervelend om steeds maar weer zakken geprefabriceerd ijs te moeten inslaan? Kunt u niet genoeg ijs opslaan om in de vraag te voorzien? Of merkt u dat de kwaliteit van geprefabriceerd ijs uit zakken uw bereidingen geen eer aan doen? Een ijsblokjesmachine biedt uitkomst!

In een eerder blog https://www.hakpro.nl/blog/ijskoud-de-beste-met-een-ijsblokjesmachine hebben wij al meer verteld over de voordelen van het hebben van een ijsmachine, welke soorten ijs er zijn, hoe ijs kan worden toegepast en hoe u een ijsblokjesmachine in topconditie kunt houden. Wanneer u op het punt staat om een ijsblokjesmachine te kopen, kunt u wellicht overweldigd raken door het ruime aanbod. U wilt natuurlijk wel investeren in een machine die bij u past.

De aanschaf van een ijsblokjesmachine voor uw bedrijf lijkt wellicht een eenvoudige keuze. Er zijn echter factoren waar u rekening mee dient te houden. Een aantal overwegingen zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat u de juiste ijsmachine kiest die past bij uw individuele behoeften en wensen.

Wij vertellen u dan ook graag meer over de beschikbare soorten ijsmachines, wanneer u moet kiezen voor een lucht- of watergekoelde machine, hoe groot de ijsmachine moet zijn en waar u het apparaat het beste kunt plaatsen. Door u wegwijs te maken in de beschikbare opties, wordt de keuze voor een passende ijsblokjesmachine een stuk eenvoudiger!

Soorten ijsblokjesmachines

Het aanschaffen van de juiste ijsmachine voor uw bedrijf is essentieel om te voldoen aan de benodigde ijsproductie en geschikte toepassing. Er zijn verschillende ijsblokjesmachines op de markt die we kunnen onderverdelen in drie hoofdsoorten.


Modulaire ijsblokjesmachines

Modulaire ijsmachines zijn ontworpen voor de productie van grote hoeveelheden ijs. Dergelijke machines worden gebruikt in combinatie met een externe opslagbunker om het ijs in op te slaan. Modulaire ijsmachines zijn dan ook ontworpen om bovenop een opslagbunker te plaatsen. Ook zijn er trolley’s en bijpassende ijsemmers verkrijgbaar die onder de ijsmachine gereden kunnen worden voor een betere ergonomie. Modulaire ijsmachines zijn ideaal voor grote horecagelegenheden zoals bars, cafetaria’s, grote (bedrijfs)restaurants, voedsel/visverwerkingsindustrie of andere grote bedrijven. Afhankelijk van de hoeveelheid ijsblokjes die u nodig hebt, produceren de ijsblokjesmachines in ons assortiment tot wel 300kg ijsblokjes per dag.


Onderbouw ijsblokjesmachines

Onderbouw ijsmachines hebben een ingebouwde, geïsoleerde opslagbunker. Deze ijsmachines zijn compacter van formaat en passen gemakkelijk onder een werkblad. Een onderbouw ijsblokjesmachine is ideaal voor horecagelegenheden zoals bars, cafés, lunchrooms en andere bedrijven die een kleine tot gemiddelde voorraad ijs nodig hebben. De capaciteit van een onderbouw ijsmachine varieert van enkele kilo’s ijsblokjes per 24 uur tot circa 153kg ijsblokjes per 24 uur. Er zijn enkele onderbouw ijsmachines die zelfs een nog hogere ijsproductie bieden.


Tafelmodel ijsblokjesmachines

De meest compacte soort ijsblokjesmachines zijn de tafelmodellen. Deze zijn ontworpen voor plaatsing bovenop het werkblad en zijn zeer geschikt voor kleinere horecagelegenheden die geen ruimte hebben voor een grote ijsblokjesmachine. Deze machines zijn voorzien van een kleine, niet-geïsoleerde opslagbak. Onder tafelmodel ijsblokjesmachines vallen ook de ijsdispensers. Er bestaan ook ijs/waterdispenser combinaties, welke naast ijs ook water geven. De maximale ijsproductie van de tafelmodel ijsmachines in ons assortiment variëren van 1 tot 125kg ijsblokjes per 24 uur. Dit maakt een tafelmodel ijsmachines een geschikte keuze voor plekken waar weinig ijs benodigd is.


Soorten compressors

IJsblokjesmachines zijn voorzien van een compressor. Deze zorgt ervoor dat het koelsysteem blijft circuleren en het niet te warm wordt in de machine. Welke compressor het meest geschikt is voor uw bedrijf, hangt af van een aantal factoren. Binnen ons assortiment kunt u kiezen tussen een luchtgekoelde of watergekoelde compressor.


Luchtgekoeld

Een luchtgekoelde ijsmachine heeft vaak de voorkeur, omdat deze geen extra water verbruikt. Dat maakt de machine kostentechnisch aantrekkelijker. Wel is er minimaal 15cm vrije ruimte nodig rond de gebieden waar de machine lucht in en uit blaast. Voor de meeste horecagelegenheden is een luchtgekoelde machine de eenvoudigste en meest toegepaste oplossing.


Watergekoeld

Een watergekoelde ijsmachine gebruikt koud water in plaats van lucht om de machine koel te houden. Hierdoor is uw waterverbruik hoger dan bij een luchtgekoelde ijsmachine. Echter is een watergekoelde condensor een betere keuze wanneer de ijsmachine in een ruimte wordt geplaatst waar het erg warm is (26°C of warmer), de lucht verontreinigd is (door bijvoorbeeld vet) of als u niet genoeg ruimte heeft voor de luchtstroom van een luchtgekoelde ijsmachine.


De plaatsing van een ijsmachine

De plaats waar uw ijsblokjesmachine komt te staan is een belangrijke overweging. De machine moet goed bereikbaar zijn voor uw personeel voor een maximale efficiëntie. Het is niet handig als uw personeel ver moet lopen of misschien zelfs trappen op en af moet. Bij een tafelmodel of onderbouw ijsmachine die onder het werkblad geplaatst wordt, heeft u de ijsblokjes altijd binnen handbereik, maar grotere units moeten meestal verder weg geplaatst worden. Daarnaast zijn er enkele praktische factoren die van invloed zijn op de plaatsing van een ijsmachine. De machine moet namelijk toegang hebben tot een stroompunt, waterleiding en afvoer, maar moet ook binnen de beschikbare ruimte passen. Er zijn eventueel ook machines die uitgerust kunnen worden met een op/afvoerpomp. Allemaal zaken waar u rekening mee dient te houden bij de aanschaf van een ijsblokjesmachine.


De grootte van een ijsmachine

De uitdrukking “hoe groter, hoe beter” is bij ijsblokjesmachines niet per se van toepassing. Wanneer uw machine meer ijs produceert dan dat u verbruikt, kan dit resulteren in ijs dat te lang op de bodem van de opslagbak ligt en één klomp ijs gaat vormen. Na verloop van tijd neemt de kwaliteit van het ijs af en kan er bacteriegroei ontstaan. Bovendien verbruikt een te grote ijsblokjesmachine meer energie. Is de ijsmachine juist te klein, dan kunt u op drukke momenten zonder ijs komen te zitten. 

Hoeveel ijs u nodig heeft is dan ook een factor om rekening mee te houden. De totale ijsproductie van de machines in ons assortiment wordt uitgedrukt in ‘aantal kilogram ijs per 24 uur’. Dat betekent dat wanneer de ijsblokjesmachine helemaal leeg is, er pas na 24 uur weer een volledige lading ijs klaar is. Hierbij is het ijs dat zich nog in de opslagbunker bevindt niet meegeteld. Let er bij het kiezen van een ijsmachine op dat de capaciteit en de ijsproductie twee verschillende dingen zijn. De ijsproductie geeft aan hoeveel ijs er in 24 uur wordt geproduceerd en de capaciteit geeft de totale hoeveelheid ijs aan die in de ijsbunker kan worden opgeslagen. 



Let er bij de aangegeven capaciteit van een machine op dat dit mede afhankelijk is van de omgevingstemperatuur en de watertemperatuur. De werkelijke capaciteit kan dus verschillen van wat de fabrikant opgeeft. Een machine die in een warme keuken van 30°C staat, zal minder ijs produceren dan een ruimte waar de omstandigheden idealer zijn voor het apparaat.

Soms is het een betere keuze om twee kleinere ijsblokjesmachines aan te schaffen dan één hele grote. Vooral wanneer u te maken hebt met rustige momenten en piekmomenten die elkaar afwisselen. Zo kunt u het gebruik van de ijsblokjesmachine spreiden zodat u nooit helemaal zonder ijs komt te zitten. Vind u het lastig om in te schatten welke ijsblokjesmachine het beste bij uw bedrijf past? Neem dan contact op met één van onze verkoopadviseurs. Zij kunnen u helpen bepalen welke ijsblokjesmachine het meest geschikt is voor uw horecazaak.


De juiste ijsblokjesmachine voor uw bedrijf

Nu u meer weet over de verschillende zaken waar u rekening mee moet houden bij de aanschaf van een ijsblokjesmachine, zal de keuze een stuk eenvoudiger worden. Bent u er toch nog niet helemaal over uit welke ijsblokjesmachine het beste bij u en uw bedrijf past? Onze verkoopadviseurs staan voor u klaar. Zij kunnen u verder informeren of vragen die u heeft beantwoorden. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag!