Waterontharders

Voorkom kalkaanslag met een waterontharder

 

In een gebied met hard water, kunt u te maken krijgen met kalkaanslag op je apparatuur. Dit kan voorkomen worden door het plaatsen van een waterontharder, ook wel waterontkalker genoemd. 


Werking waterontharding

Een waterontharder is meestal gebaseerd op een ionenwisselaar. Hierbij wordt kalk en magnesium uit het water verwijdert en geeft het natrium af. Dit gebeurt in een harstank gevuld met harsbolletjes. Wanneer deze harsbolletjes verzadigd zijn, moet de filter in de ontharder schoongespoeld worden. Tijdens het schoonspoelen, ook wel regeneratie genoemd, wordt de filter door het reservoir met zout schoongespoeld. De verzadigde harsbolletjes worden tijdens het regeneren weer omgezet naar harsbolletjes met natrium. 


Sommige waterontharders beschikken over een bypass. Hierbij is zowel tijdens onderhoud, service als regeneratie middels een bypass toch hard leidingwater beschikbaar. 


Gevolgen van hard water

Hardheid wordt meestal uitgedrukt in dH (duitse Hardheid). Hierbij staat 1 dH voor 17.8 gram kalksteen per m3 water. Kalksteen kan leiden tot:

- Rendementsverlies van verwarmingstemperatuur

- Kans op corrosie en roest

- Dichtgeslibde leidingen en kranen

- Kans op lekkages

- Veel schoonmaakwerk

- Huidirritatie 

- Aanslag het vaatwerk

- Verkorte levensduur van uw apparatuur

- Doffe aanslag op natte ruimten

- Stijging energieverbruik, 1 mm kalk zorgt voor ongeveer 10% extra energieverbruik


Waterhardheid in uw woonplaats

Wilt u weten wat de waterhardheid is in uw woonplaats? Hier vindt u een overzicht per woonplaats en gemeente. Echter zijn de vermelde gegevens een moment opname. Voor het actuele overzicht kunt u http://www.waterhardheid.nl/lijst-waterhardheden-in-nederland raadplegen. 


Ontharders voor combisteamers, koffiezetapparatuur en vaatwassers vindt u in ons assortiment!