Inductie koken voor de professional

Gebruik van de inductie kooktechniek in de keuken

Inductiekoken is de laatste jaren zeer populair geworden. De specifieke werking van inductie zorgt voor vele voordelen. Inductie koken is veilig, heeft een zeer hoog rendement, is op de graad nauwkeurig regelbaar en eenvoudig te reinigen. Bovendien zorgt  het koken op inductie voor kortere kooktijden, terwijl de gerecht precies zo lang kookt als nodig is. Dit is beter voor de smaak en de gezondheid!


Bij inductie koken wordt de warmte opgewekt door een magnetisch veld in de pan. Er wordt alleen verwarmd wanneer de magnetische spoelen in contact komen met ferromagnetisch materiaal. Hierbij wordt alleen de bodem van de pan verwarmd, terwijl de kookplaat relatief koel blijft. Dit maakt het koken op inductie veilig. 


Reinigen

Het reinigen van de inductieplaat is zeer eenvoudig. Doordat alleen warmte vrijkomt waar de pannen staan, zullen producten naast de pan niet inbranden. Bovendien is de plaat vlak, waardoor de glasplaat eenvoudig schoongemaakt kan worden. 


Ontwikkelingen

Door nieuwe ontwikkelingen is het mogelijk om meerdere pannen gelijktijdig op één kookzone te zetten. Dit komt omdat de plaat de pannen ‘herkent’. Hierdoor wordt alleen dat stuk verwarmd. Ook is het mogelijk om pannen heen en weer te schuiven. 


De meeste inductieplaten beschikken ook over een Powerboost-functie. Hiermee kan 1 liter koud water binnen 2 minuten koken. 


Voor het koken op inductie zijn pannen nodig die een magnetisch geleidende bodem hebben. Zelfs keramische pannen beschikken over deze bodem.


Het inductie-kookfornuis is de laatste jaren sterk uitgebreid: bain-maries, friteuses en grill kunnen nu op inductie werken. Ook zijn er ingebouwde inductiewoks en inductieteppanyaki’s. 


Wilt u toch nog gebruiken maken van gas? Het is ook mogelijk om gedeeltelijk op inductie en gedeeltelijk op bijvoorbeeld gas te koken. 


Veiligheid koken

Zoals eerder benoemd, is het koken op inductie veilig. Echter is het wel verstandig om de volgende raadgevingen op te volgen:

Gebruik geen beschadigde pannen met kromme bodems. Deze pannen absorberen niet het volledige magnetische veld meer.

Gebruik geen metalen spatels, lepels en dergelijken. Deze absorberen magnetische stralen.

Wees voorzichtig wanneer u een pacemaker of icd heeft. Raadpleeg eventueel een arts. 


Al met al biedt inductie koken vele voordelen. Het koken is razendsnel, heeft een rendement van 90% en is op de graad nauwkeurig regelbaar.  


Benieuwd naar onze inductie apparatuur en prijzen? Bekijk hier onze inductietoestellen!