Energiebesparing- en onderhoudstips koel- en vriesapparatuur

Met de zomermaanden voor de deur is het extra goed om uw koelingen eens goed na te lopen. Als horecaondernemer kunt u veel zelf doen op het gebied van energiebesparing. Zorg ervoor dat u niet onnodig veel betaalt voor uw energieverbruik en haal het optimale rendement uit uw koel- en vriesapparatuur met onze bespaar en onderhoud tips! 


    Bespaartips

Tip 1: Maak regelmatig het condensor(filter) schoon
Terwijl de hele keuken goed wordt schoongemaakt, wordt de condensor vaak vergeten.
Een vuile condensor vergroot de kans op storingen door o.a. oververhitting van het koelsysteem en leidt tot ongeveer 10 tot 15% hogere energiekosten. Bovendien veroorzaakt dit een kortere levensduur van uw apparatuur.

Tip 2: Schakel de opzetvitrine aan het einde van de dag uit
Ondanks dat de opzetvitrine overdag goed zijn werk doet voor het koelhouden van etenswaren, is de opzetvitrine geen bewaarkoeling. Laat opzetvitrines niet onnodig veel stroom kosten en schakel deze aan het eind van de dag uit en plaats de producten vervolgens weer terug in de centrale koeling.

Tip 3: Zorg ervoor dat de deurrubbers in goede conditie zijn
Zelfs iets kleins als een kapot deurrubber kan leiden tot hogere energiekosten door overmatige ijsvorming. Daarnaast ligt het risico van bedorven producten op de loer door een instabiele temperatuur. En hoe vervelend is dat als er net een lekkere salade is besteld?

 Tip 4: Vervang uw koel- en vriesapparatuur dat ouder is dan 10 jaar

Apparatuur ontwikkelt zich razendsnel, ook in de horeca. Nieuwe apparatuur is energiezuiniger door het gebruik van de nieuwste technologieën. Maakt uw koel- of vriesapparatuur nog gebruik van elektrische elementen? Dit kost u ieder jaar ca. €200,- extra in vergelijking met nieuwer apparatuur dat gebruik maakt van gasontdooiing. Het kan daarom raadzaam zijn om uw oude apparatuur te vervangen. Dus Is uw  koel- en vriesapparatuur  ouder dan 10 jaar? Dan kan vervangen, alleen al op basis van het energieverbruik, wel eens erg interessant zijn.

Tip 5: Koop een koel- of vriesapparaat dat aansluit bij uw voorraad.

Een gevulde koelkast of vrieskast verbruikt minder energie dan een volle koel-/vrieskast. Koop daarom altijd een koeling die aansluit bij uw voorraad. Vergeet echter niet dat u genoeg ruimte heeft om ook op piekmomenten uw etenswaren te kunnen koelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de feestdagen.


 

    Onderhoudstips

Goed en regelmatig onderhoud is van belang om de technische prestaties van uw koel- en vriesapparaten te kunnen garanderen en de levensduur te waarborgen. Met onderstaande checklist bent u weer helemaal bij:
 

1.     Het is een vereiste om apparatuur met geforceerde koeling elke drie maanden te reinigen;
2.     Zorg ervoor dat uw apparatuur altijd spanningsvrij is tijdens het uitvoeren van onderhoud;
3.     Zeker zijn van optimaal onderhoud? Sluit een servicecontract af;
4.     Verleng de levensduur van uw apparatuur en minimaliseer het onderhoud door de omgeving zoveel mogelijk stofvrij te houden;
5.     Hou de condensor goed schoon. Een vettige en/of stoffige condensor geeft een slecht koelresultaat en levert brandgevaar op;
6.     Reinig de condensor minstens 1x per 3 maanden, dit kan met een stofzuiger of een (zachte)borstel. Pas wel goed op want de lamellen zijn scherp.
7.     Gebruik voor de reiniging geen scherpe voorwerpen;
8.     Gebruik geen schuurmiddelen en/of agressieve schoonmaakmiddelen voor de reiniging van de binnen- en buitenkant. Het is beter om gebruik te maken van katoenen doeken en neutrale reinigingsproducten;
9.     Gebruik geen waterstraal of hogedrukspuit voor de reiniging van uw apparatuur;
10.  Vergeet de afvoer en de lekbak van de koeling niet te reiniging
11.  Reinig de deurrubbers met een vochtige doek;
12.  Is er sprake van overmatige ijsvorming? Ontdooi uw apparatuur wat vaker en vervang/controleer de deurrubbers.
13.  Zorg voor goed sluitende deurrubbers en vervang deze als ze gescheurd zijn of niet meer goed aansluiten;
14.  Soms is het nodig om de verdamper en/of luchtgeleidingsschotten te reinigen. Lees de gebruiksaanwijzing goed door voor instructies. Komt u er niet uit? Neem contact op met onze servicedienst voor hulp.
15.  Vervang tijdig defecte onderdelen als verlichting en evt. glazen delen e.d.
16.  Koeltechnisch onderhoud en eventuele reparatie mogen uitsluitend worden uitgevoerd door daartoe bevoegde personen;


    Zorg voor de juiste temperatuur in uw koel- of vriesapparatuur

Naast bespaar- en onderhoudstips zijn er nog een aantal factoren die het energieverbruik van de koeling beïnvloeden. Door alert te blijven, kunnen de energiekosten nog verder omlaag en waarborgt u de juiste bewaartemperatuur.

1.     Zet geen warme producten in de koel- en vriesapparatuur, hierdoor wordt de temperatuur namelijk tijdelijk te warm. Daarnaast wordt door de temperatuurstijging de kans op bacteriën vergroot. Gebruik voor het snel koelen en/of invriezen onze blast chillers.
2.     Zorg dat koude lucht in de koel- en of vrieskast goed kan circuleren: plaats niets op de bodem, stapel niet te hoog en laat ruimte aan de zijkanten van de roosters;
3.     Voorkom temperatuurstijging door de deur zo kort mogelijk te openen.
4.     Plaats koel- en vriesapparaten bij voorkeur in een ruimte tussen de 16 – 25 C graden en met een relatieve luchtvochtigheid van maximaal 60%. Ongeschikte plekken zijn buiten, in direct invallend zonlicht, te dicht bij een warmtebron en in een warme ruimte.
5.     Uw koel- of vriesapparatuur moet zijn warme lucht kwijt kunnen. Zet hierdoor geen dozen op het apparatuur en bouw deze ook niet volledig in.
6.     Registreer de temperatuur zoals aangegeven conform de HACCP regelgeving.